Published On: Sun, Aug 9th, 2015

ROK ISTJEČE DANAS: Cijelog dana racije po egipatskim kućama

ROK OD 48 sati koji su teroristi zadali u petak istječe danas. Iako je jučer Egipat započeo racije u više mjesta za koja su sumnjali da bi mogli tamo naći Tomislava Salopeka, jutros nema novih informacija o uspješnosti akcije. Sigurnosne snage pretražile su jučer niz terorističkih skrovišta u gradovima Sheikh Zuweid, Rafah i Arish kako bi pokušali doći do novih informacija o Salopeku.
Podsjetimo, u petak su teroristi produžili rok te egipatskim vlastima dali 48 sati da oslobodi zatočene žene u zamjenu za Salopekov život. Sestra jedne od njih tada je apelirala na teroriste da njena sestra ne želi biti slobodna ako će nedužni čovjek biti ubijen.
Ovo je prva otmica i prijetnja egipatskog ogranka Islamske države. Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.
Egipatski imam osudio otmicu
Glavni imam egipatske najviše islamske institucije Al Azhar osudio je otmicu Tomislava Salopeka, prenosi Shorouknews.com
“Islam zabranjuje uzimanje talaca, jer je to vrsta piratstva i napada na nevine ljude, čak i ako ti ljudi ne priznaju našu religiju”, kazao je.
Al Azhar poziva teroriste da odmah oslobode hrvatskog taoca te ih je upozorio da će ih Bog kazniti ako to ne učine. Dodao je da ima povjerenje u egipatske vlasti koje će dati sve od sebe da oslobode taoce i da ubuduće učine sve kako bi u budućnosti poštedjeli rizika nevine goste Egipta.
Profesor Springborg: Cilj je potjerati strane investitore
“Egipatska vlada želi ublažiti incident, tretirat će ga samo kao minornu prijetnju”, kazao je za Middle East Eye profesor Robert Springborg, stručnjak za egipatsku vojsku i bivši profesor za nacionalnu sigurnost. On smatra kako su teroristi Salopekovom otmicom zapravo promijenili strategiju te da bi otmice na tom području mogle postati češće.
Springborg je ustvrdio i kako je Salopek otet možda zato što Francuska podržava egipatskog predsjednika. “Vjerojatno je ta podrška odigrala važnu ulogu u otmici, možda je baš zato odabrana francuska tvrtka”, dodao je. On smatra kako je cilj otmice obeshrabriti strane investitore i njihovu prisutnost u Egiptu.