Published On: Pet, lip 3rd, 2022

NEMA NOVIH: Drastičan skok cijena rabljenih auta u Njemačkoj

U NJEMAČKOJ su rabljeni automobili u roku od godinu dana poskupjeli za gotovo trećinu, javlja Agencija za analizu tržišta DAT.

“U travnju je uobičajeni, tri godine star automobil s benzinskim motorom bio 30.1 posto skuplji nego sličan automobil u travnju prošle godine”, proizlazi iz analize DAT-a. U prosjeku je tri godine star automobil s benzinskim motorom stajao 27.900 eura.

Dizelaši poskupjeli više od benzinaca

Automobili s motorima na dizel su poskupjeli još nešto više, za 31.8 posto, a u prosjeku je za tri godine stare “dizelaše” trebalo izdvojiti 28.960 eura.

Prema procjenama analitičara, cijene rabljenih automobila rastu zbog smanjene ponude novih. Koronakriza je utjecala na manjak čipova i ostalih dijelova za automobilsku industriju što je smanjilo kapacitete.

Istodobno su i cijene novih automobila u posljednje tri godine porasle za sedam posto. Osjetni porast cijena rabljenih automobila se ne odnosi samo na automobile do tri godine nego i na starije modele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad je ponuda ograničena, raste potražnja”

“Kada je ponuda ograničena, raste potražnja i za starijim modelima i to naravno podiže cijenu”, rekao je glasnogovornik agencije DAT.

Rasprava koja se u Njemačkoj vodila uoči koronakrize koja je čak predviđala djelomičnu zabranu automobila na dizel više ne utječe na smanjenu potražnju za ovim vozilima što je bilo uočljivo u jeku te rasprave.

Prema podacima DAT-a, ali i najvećeg internetskog portala za rabljene automobile mobile.de, uočena je potražnja za rabljenim “dizelašima” pogotovo za onima s jačim motorima.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Umjetno izazvana kriza, porez na budale
Umjetno izazvana kriza, porez na budale
1 mjesec prije

Kako rastu cijene automobila tako se smanjuje interes i odlaže i investiranje u kupovinu automobila kako novih tako i polovnih. Zakon spojenih posuda.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Umjetno izazvana kriza, porez na budale
29 dana prije

To se na bosanskom kaže vještački izazvana kriza..

Kvico
Kvico
29 dana prije

Dok god se kupuju dobro je.Inace sve ovo sa cijenama nema nikakve ekonomski objasnjive veze.Narocito ne u ovom obimu poskupljenja.