Published On: Čet, lis 26th, 2017

NEMA KVORUMA Borjana Krišto prelomila pa prekinula sjednicu Predstavničkog doma PS BiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je večeras deset minuta prije ponoći zbog nedostatka kvoruma.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je večeras deset minuta prije ponoći zbog nedostatka kvoruma.

Nakon jedne od brojnih pauza, predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto je kazala da su sačekali još pet – šest minuta nakon što je prošlo vrijeme koje je traženo za pauzu.

– U ovom trenutku konstatiram da nemamo kvorum za nastavak sjednice za rad i odlučivanje te molim našu službe da nam u ovom trenutku obilježe koji to klubovi, odnosno zastupnici nisu došli nakon tražene stanke kako bi nastavili sa sjednicom – kazala je Krišto.

Dodala je da o nastavku sjednice ne može ništa reći, te da će o tome odlučiti Kolegij Doma sukladno poslovničkim odredbama.

Prema neslužbenim informacijama, na nastavak sjednice nisu došli zastupnici stranaka koji su tokom večeri tražili polusatne pauze.

Podsjećamo

Nakon dvije polustane pauze, koje su date na zahtjev Kluba poslanika SBB-a, pa potom i Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta, u toku je i treća polusatna pauza, ovaj put na zahtjev Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Poslanik SDP-a Denis Bećirović je, po okončanju pauze koju je tražio njegov klub, kazao da nakon obavljenih konsultacija želi reći da su pred poslanicima jako važne tačke dnevnog reda i da bi bilo dobro da ih na najozbiljniji način pripreme i obave raspravu o njima.

Za riječ se javio i poslanik Sadik Ahmetović (Nezavisni klub) koji je sugerirao Kolegiju Doma da ubuduće planiraju bar dva dana za održavanje sjednice.

“Mislim da bi ovom parlamentu, a i vama trebao biti prioritet broj jedan održavanje sjednica i dostojanstvo ovog doma”, kazao je Ahmetović.

Potom se javio Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac koji je, u ime Kluba, zatražio pauzu od pola sata.

Poslanici su krenuli s pauzama u toku rasprave o Informaciji o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2016. godini.

Na dnevnom redu je, između ostalog, ostalo razmatranje Informacije o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH drugim državama, te njihova svrha po interese Bosne i Hercegovine i njenih građana, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut, te Deklaracije o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, predlagača poslanika Mladena Bosića.

 

Dnevnik.ba

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x