Published On: Sri, lis 15th, 2014

Nema ebole u BiH: Tri osobe prošle razdoblje inkubacije

U našoj zemlji postoji sumnja da su tri osobe zaražene virusom ebole. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH i Instituta za javno zdravstvo RS-a, te osobe su pod zdravstvenim nadzorom, jer dolaze iz zemalja koje su pogođene ovim virusom.

Kako bi se unaprijedile mjere zaštite i prevencije kada je riječ o virusu ebole, prije nekoliko dana održan je sastanak predstavniika međunarodnog aerodroma Sarajevo, Granične policije BiH i Federalne sanitarne granične inspekcije na kojem je usuglašeno da u narednih nekoliko dana bude izrađen funkcionlani dokument – Opći vodič za prevenciju virusa ebole, navodi Federalna TV.

Iako su pojedini bh. mediji danas u poslijepodnevnim satima javili kako su u Bosni i Hercegovini tri osobe potencijalno zaražene smrtonosnim virusom ebola, glavni sanitarni inspektor RS-a, Desimir Miljić poručuje kako razloga za paniku nema, prenosi Klix.

On je potvrdio da su tri osobe u RS-u bile pod zdravstvenim nadzorom, ali je riječ samo o proceduri koju je propisalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, a koja podrazumijeva da se putnici koji dolaze iz država u kojima ima ebole stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan, što je razdoblje maksimalne inkubacije za ebolu.

“Mi smo imali tri takva slučaja, tri osobe koje su bile povratnici iz afričkih zemalja i one su do sada bile 21 dan pod zdravstvenim nadzorom liječnika, no to razdoblje je već isteklo”, kazao je Miljić, te dodao: “Nismo imali nijedan slučaj na osnovu kojeg se moglo izravno sumnjati na potencijalnu zarazu, niti je ijedan od tih putnika imao bilo kakve simptome koji bi mogli upućivati na zarazu”, bio je izričit u razgovoru za Klix Miljić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare