Published On: Sri, lis 24th, 2018

NEMA DRŽAVNOG UDARA, TO SAMO KAD SU HRVATI: Ministarstvo sigurnosti BiH o situaciji sa migrantima

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH i Mujo Koričić, komesar policije Unsko-sanske županije razgovarali su danas o migrantskoj i sigurnosnoj situaciji na području Bihaća, posebno oko rješavanja situacije sa zaustavljenim vlakom u kojem su se nalazili migranti.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da je dogovoreno da se migranti autobusima vrate za Sarajevo i smjeste u centar Ušivak koji je danas počeo s radom, javlja Anadolija.

Također, Mektić je danas u Sarajevu održao sastanak sa Anne-Christine Eriksson, rezidentnom predstavnicom UNHCR-a za BiH na kojem je razgovarano o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku i na području USŽ-a.

Mektić je inzistirao da se što prije osigura pružanje zdravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije otvaranje se očekuje do kraja tjedna.

“Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite bude objedinjeno na jednom mjestu, odnosno u prihvatnom centru kako bi se smanjila potreba migranata da te usluge dobivaju van centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali također i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcionira i da se građani osjećaju sigurno”, naglasio je Mektić.

Ministarstvo sigurnosti BiH će također osigurati veći broj mjesta u Azilantskom centru u Delijašu za prijem migrantskih obitelji s djecom.

Ministarstvo sigurnosti BiH, na ovaj način želi u nadolazećim hladnijim danima pružiti što bolju zaštitu za najugroženije kategorije migranata. Iz ministarstva podsjećaju da se za ovu namjenu već koriste hotel “Sedra“ u Cazinu i centar Salakovac kod Mostara./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare