Nema dogovora o kanalu na hrvatskom jeziku

Priča o kanalu na hrvatskom jeziku stara je gotovo koliko i Javni RTV sustav BiH, međutim, svoju kulminaciju doživjela je u posljednjih nekoliko godina.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH još je 2008. godine svojim zaključkom zadužio Vijeće ministara BiH da počne pripreme za formiranje kanala na hrvatskom jeziku. Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, inače potpredsjednik SDP-a, tvrdi da političkog dogovora o trećem kanalu između predsjednika SDP-a i HDZ-a BiH nikada nije bilo. Zastupnik HDZ-a BiH u Državnom parlamentu Niko Lozančić napominje da postoji zaključak Doma naroda BiH donesen prije nekoliko godina o uspostavljanju hrvatskog kanala koji bi, kaže, bio red ispoštovati.
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH iz prošlog saziva napravilo je prve korake. Završen je javni natječaj, izabrana agencija za izradu projektnog materijala i napravljeni pripremni tekstovi zakona o kanalu na hrvatskom jeziku te izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sustavu. I onda je, iako je bio na dnevnom redu, ovaj materijal naprasno povučen sa sjednice Vijeća ministara BiH u studenom prošle godine. Službeno objašnjenje je bilo da takav materijal u ovom ministarstvu ne postoji. “Očekujemo da izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama u BiH planirane za 2013. doprinesu relaksaciji odnosa i s onima koji se osjećaju majorizirano, ali ovo ministarstvo sigurno neće predložiti kanal na hrvatskom jeziku”, ističe Hadžić.
Sve i da politički dogovor postoji, mnogo je nedoumica kako realizirati ideju o praktično četvrtom kanalu u okviru Javnog TV sustava. Kako omogućiti funkcioniranje četiri kanala na siromašnom bh. tržištu. A tu je i pitanje uvjeta: tehničkih, financijskih, pa i kadrovskih. “Ako je realnost da se u zapadnoj Hercegovini u 99 posto slučajeva gleda HRT, onda je logičnije da se kanal na hrvatskom jeziku gleda na bh. televziji”, smatra Drago Kalabić, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH.
Zastupnik HSP-a u Parlamentu BiH Zvonko Jurišić ističe pitanje mogućnosti financiranja takvog kanala, te navodi da je hrvatski jezik zastupljen i na BHT-u i na FTV-u. Zastupnik NSRzB-a u Zastupničkom domu PSBiH Mladen Ivanković Lijanović smatra da pitanje takvog kanala nije najvažniji problem Javnog servisa BiH, ali napominje da bi svi konstitutivni narodi trebali imati kanal na svom jeziku.
“Prvo treba zaživjeti Javni servis BiH pa tek onda da razmišljamo o nekim dopunama kanala”, kaže šef Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH Asim Sarajlić.
U pripremnom materijalu koji, prema riječima zamjenika ministra komunikacija i prometa Rude Vidovića, postoji i samo je pitanje vremena kad će biti upućen u proceduru predviđeno je i kako bi se novi kanal financirao. “U zakonu je predviđeno povećanje naplate RTV takse, naročito iz nekih dijelova gdje je građani BiH sustavno ne plaćaju, izbjegavajući tu zakonsku obvezu. Vjerujemo da bi se na taj način povećala naplativost RTV takse na cijelom prostoru BiH”, pojašnjava Vidović. (Federalna.ba)
(www.jabuka.tv)