Published On: Sri, tra 3rd, 2013

Nema dogovora Kosova i Srbije!

Nakon 13 i pol sati iscrpljujućih pregovora večeras je bez konkretnih dogovora završena osam runda dijaloga između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dvije zemlje, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Nema dogovora između Kosova i Srbije, rekao je brojnim novinarskim ekipama nešto poslije ponoći premijer Srbije Ivica Dačić. U tijeku je obraćanje premijera Dačića nakon iscprljujućih razgovora.
Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja je posredovala u maratonskim pregovorima koji su, prema tvrdnjama sudionika, obilovali visokim tonovima i mučnim situacijama, održala je po dva bilateralna sastanka sa srpskom i kosovskom delegacijom, a u dva navrata je održan i trojni sastanak.
Usprkos optimizmu kosovskih, pa i predstavnika EU, do dogovora nije došlo.
Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuchi rekao je u utorak navečer u Bruxellesu da su u prištinskoj delegaciji “optimisti da će sporazum biti postignut večeras“.
Kako je ranije potvrdio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin, napredak u dijalogu nije postignut.
Vulin je u javljanju za Radio-televiziju (RTS) u utorak navečer rekao da je atmosfera na pregovorima ”teška i napeta”, te da nije ugodno, dodavši kako se prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ”muški nosio” u razgovoru sa predstavnicima Kosova koje predvodi premijer Hashim Tachi.
To nije prijatna atmosfera, nije atmosfera za koju bi htjeli da vam se ponovi”, kazao je Vulin, prenio je novinar AA.
Vulin je, također, potvrdio da se razgovaralo o pitanju nadležnosti na sjeveru Kosova, odnosno o pitanjima policije, pravosuđa, prostornog uređenja, preciziraući da srbijanska delegacija traži ”odsustvo sigurnosnih snaga Kosova na područjima gdje žive Srbi”.
Upitan bi li se pregovori mogli nastaviti 8. ili 9. travnja, o čemu se već špekulira, Vulin je istaknuo da je za to rano. Ponovio je da se Srbija spremna da pregovora, ali da nije opterećena nikakvim rokovima.