Published On: Pet, svi 29th, 2020

NELSON: Zukić je umješan u značajnu korupciju za što dokaze posjeduje državni tajnik Pompeo

Bivši zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i generalni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić umješan je u značajnu korupciju za što dokaze posjeduje državni tajnik SAD-a Mike Pompeo.

Ovo su kazali za „Dnevni avaz“ iz ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u Bih.

Dodali su da se „značajna“ korupcija o kojoj je ovdje riječ dogodila u toku mandata Zukića kao zastupnika u Zastupničkom domu FBiH.

– Ova korupcija predstavljala je podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH. Korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organiziran kriminal, te podriva povjerenje u vladavinu zakona i vlast, što izravno utječe na sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država, a vjerujemo, i na iste interese partnerskih država poput Bosne i Hercegovine – poručili su iz Veleposlanstva SAD-a.

Prema pojašnjenu koje, odluke poput ove u slučaju Zukića nisu vremenski ograničene.

– Kada državni tajnik pribavi vjerodostojne podatke o tome da je službenik izravno ili neizravno uključen u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan ga je staviti na listu ili identificirati tog službenika i članove njegove uže obitelji u skladu s odjeljkom 7031(c), javno ili privatno. Uopćeno govoreći, kada je osoba stavljena na listu u skladu s odjeljkom 7031 (c), ta osoba neće dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države – pojasnili su.

 

Istaknuli su da će državni tajnik nastaviti koristiti ovu nadležnost i sva raspoloživa sredstva za borbu protiv korupcije na globalnoj razini.

– Ovisno o posebnim okolnostima, neke se odluke o stavljanju osoba na ovu listu objavljuju, a neke ne – rečeno je za „Avaz“ iz Veleposlanstva SAD-a u BiH./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare