Published On: Sri, lip 2nd, 2021

Nelson: Ne treba odgađati izmjene Izbornog zakona, kazneno goniti prevarante

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ukazali su na današnjoj sjednici Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva na potrebu za suštinskim promjenama u cilju jačanja demokracije jer su izbori osnova svakog demokratskog društva.

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozvao je članove Skupine da rade na izmjeni izbornog zakonodavstva u smislu omogućavanja implementacije presuda Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, kao i preporuka OSCE-a i ODIHR-a te Venecijanske komisije.

– Prebrojavanje svakog glasa bez manipulacije obveza je svih odgovornih. Nema razloga da se ne urade izmjene izbornog zakonodavstva na koje su i promatrači na izborima ukazivali više puta – podvukao je.

Napomenuo je da je popunjavanje biračkih odbora jedan od problema koje je potrebno adresirati, tu su i tehnološka rješenja koja bi osigurala veću transparentnost, kao i obuka ljudi uključenih u izborni proces i sve su to promjene koje trebaju osigurati efikasnost izbornog sustava.

Članovima Interresorne radne skupine obratio se i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson koji je napomenuo da se ne očekuje da će sve biti odjednom riješeno, ali je potrebno posvetiti se promjenama koje imaju šansu za implementaciju.

S obzirom na ograničeno vrijeme ove godine kada bi trebale biti urađene izmjene izbornog zakonodavstva, Nelson je podsjetio da će sve što predloži Interresorna radna skupina biti predmet rasprava u parlamentu BiH.

– Važno je osigurati da se spriječe pokušaji da se rade reforme koje će izborni proces vratiti unazad i učiniti ga manje transparentnim – naveo je Nelson.

Kaže da nema nikakve dileme da je prebrojavanje svakog glasa bez manipulacija obveza svih stranaka i lidera te da nema razloga za odgađanje izmjena Izbornog zakona BiH.

– Reforma procesa odabira i popunjavanja biračkih odbora, točnost biračkog popisa, uvođenje tehnoloških rješenja u proces brojanja glasova i bolja obuka promjene su koje će pojačati efikasnost izbornog procesa i dovesti do povjerenja građana. Treba raditi na jačanju odgovornosti, a to zahtijeva kazneno gonjenje onih koji čine izborne prijevare – napomenuo je Nelson.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec)u obraćanju članovima Skupine najavila je da će nastaviti pružati stručnu, tehničku i logističku pomoć u zahtjevnom procesu izmjena i u radu skupine u svim fazama kako bi to dovelo do uspješne završnice.

Kazala je da je Misija OSCE-a već ranije mnogo radila s predstavnicima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), koji nisu dio ove Interresorne radne skupine, na izmjenama podzakonskih akata što je u nadležnosti SIP-a.

Pozvala je stoga da oni budu uključeni i u ovu skupinu, dodajući da SIP mora sudjelovati u radu Interresorne radne skupine jer je u pitanju institucija koja će provoditi sve reforme koje se donesu, a i njihovo znanje bilo bi korisno za donošenje boljih rješenja.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x