Published On: Čet, velj 14th, 2013

NEKIMA JE TO BIO DAN OSLOBOĐENJA: Obljetnica svirepih partizanskih zločina u Mostaru

Prilikom ulaska u Mosstar, partizansku su zločinci svezane iz samostana odveli sedam svećenika, svirepo ih ubili i bacili u Neretvu.

Danas, 14. veljače, navršava se 68. godina od smrti sedam svećenika koje su, prema kazivanjima očevidaca, svirepo ubili partizanski zločinci prilikom ulaska u Mostar. Provincijala fra Leona Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu i fra Nenada Pehara odveli su svezane iz Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru ubili ih, a njihova tijela bacili u rijeku Neretvu. Posmrtni ostaci sedmorice ubijenih svećenika do danas nisu pronađeni, a nije obilježeno ni mjesto na kojem su mučenički skončali svoj život.
Iako je prošlo 68 godina od zločina i dva desetljeća od pada komunističke diktature, još uvijek nitko nije smogao snage izreći niti riječi isprike za zločine koje je partizanski pokret, u ime svog nalogodavca Komunističke partije Jugoslavije, počinio  u veljači 1945. nad hercegovačkim franjevcima zatečenim na Širokom Brijegu, Mostarskom Gracu, Mostaru, Čitluku, i drugim hercegovačkim mjestima. 
Isprika nije upućena nit od čelnika političkih stranaka, njihovih ideoloških slijednika, te SABNOR-a i njegovog čelnika u BIH Jure Galića. On je, prema vlastitom svjedočenju u svojoj knjizi “Vrijeme i ljudi”, bio  jedan od izravnih sudionika tih krvavih događanja. Galić je početkom 1945. bio član Okružnog komiteta KPJ za zapadnu Hercegovinu, partijskog tijela na čijem se čelu nalazio  Mato Markotić iz Graba. Uz Juru Galića, koji je prema vlastitom priznanju i u to vrijeme bio vrlo vičan pisanju, a posjedovao je i vlastiti strojopis, u sastavu ovog tijela djelovali su i:  Mladen Knežević – Traktor iz Trebinja, Franjo Budimir iz Vira kraj Posušja, Marko Šoljić iz Širokog Brijega, Halid Mesihović iz Ljubuškog, te Pero Jelčić, tadašnji šef OZNA-e u Ljubuškom.
Galićeva knjiga, također, otkriva kako je današnji predsjednik SUBNOR-a BiH, 7. veljače 1945., bio na Širokom Brijegu, kada su ubijani franjevci. No, malo je vjerojatno da će ikada uslijediti isprika za pobijene svećenike, a još manje da će se neki od odgovornih, koji su danas među živima, procesuirati za te zločine i kazniti. Svaki zločin je zločin, ma tko ga i u koje ime i za koju ideologiju, naciju ili vjeru počinio.
U spomen na stradanje fratara u Mostaru i sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata, u franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla 14. veljače na obljetnicu mučeništva služit će se sveta spomen misa s početkom u 18:15 sati, a bit će predstavljena i knjiga „Franjevački izvori“ s početkom u 19:15 sati.
R.I. / Dnevnik.ba