Neki znanstvenici tvrde: “Biblija je laž!”

Stručnjaci otkrivaju da današnji Libanonci potječu od biblijskog naroda Kanaanaca

Biblijski narod Kanaanci, za koje se vjerovalo da su ih prema Božjoj zapovijedi, potpuno istrijebili Izraelci, ipak su opstali. Tako barem tvrdi studija objavljena u znanstvenom časopisu American Journal of Human Genetics. Znanstvenici su uspjeli izdvojiti dovoljno DNK od petero ljudi čije su ostatke pronašli u iskopinama oko libanonskog grada Sidona, a datiraju od prije otprilike 3.700 godina. Njihov DNK usporedili su sa tzv. sekvencijalnim genomom 99 današnjih stanovnika Libanona i iznenadili se kad su utvrdili da oko 90 posto njihovog porijekla dolazi od Kanaanaca.

– Ovo otkriće moglo bi pobiti biblijske navode o potpunom uništenju kanaanskih gradova i kanaanskog naroda, jer u tom slučaju oni ne bi mogli pridonijeti genetskom naslijeđu današnjih stanovnika Libanona, tvrde znanstvenici. Smatraju da još uvijek nema arheoloških dokaza koji bi potvrdili da su kanaanski gradovi sustavno uništavani, kao što se tvrdi u Bibliji, a obalni gradovi u današnjem Libanonu, kao što su Sidon i Tyr – gdje su i nađeni ostaci Kanaanaca, zbog toga su sve više u fokusu znanstvenih istraživanja.
Kanaan je povijesni naziv za područje između rijeke Jordana i Sredozemnoga mora, a naziv bi mogao imati tri značenja – ravnica, zemlja zalazećega sunca, zemlja grimizne vune ili zemlja trgovaca. Semitskog su porijekla i doselili su na to područje oko 3000. godine prije Krista. Bog je rekao da će hebrejskom narodu, po izlasku iz Egipta dati zemlju, pa je za njih Kanaan bio obećana zemlja ‘kojom teku med i mlijeko’ i koje su zauzeli između 1235. i 1215. prije Krista. No, u Bibliji se naziv Kanaanci koristi za sve stanovnike  nehebrejskog porijekla.

Božja naredba prema kojoj je u Starom zavjetu, rekao Izrelcima: “Nećete ostaviti živim ništa što diše. Potpuno ćete ih uništiti. “, navela je britanskog humanistu, skeptika i ateista Richarda Dawkinsa da zaključi kako je Bog Starog zavjeta ‘osvetoljubiv’, ‘genocidan’, ‘sadomazohistički zlostavljač’ jer je naredio da se pobiju svi oni koji bi ugrozili ‘čistoću odabranog naroda’.
Nakon ovog otkrića, teorije o zlom Bogu koji je nagovarao na istrebljenje cijelih naroda, mogle bi biti pobijene.