Published On: Čet, lis 18th, 2018

Neki od osnovnih elemenata fašizma prema Umbertu Ecu

1.Individualna ili socijalna frustracija

(parole: Mi smo većina a poniženi smo, mi živimo diktaturu manjine, ograđuju nas žicom, žele nas palestinizirati)

Fašizam potječe iz individualne ili socijalne frustracije. Zato je jedan od tipičnih elemenata povijesnog fašizma bio poziv frustriranoj srednjoj klasi, klasi koja je trpjela ekonomsku krizu ili patila od osjećaja političkog poniženja, uplašena pritiskom nižih socijalnih grupa. Niža socijalna grupa u Komšićevom fašizmu su Hrvati. Frustrirana srednja klasa, je većinska, njoj je Komšić usadio osjećaj političkog poniženja.

2.Opsesija zavjerom

parole: (Plan B, podjela Bosne, dogovor Čović Dodik, susret s Putinom, prodor Rusije, Zavjera Hrvatske, Zavjera Srbije protiv nas)

Ljudima koji osjećaju da im je oduzet njihov društveni identitet, ur-fašizam kao jedinu privilegiju dodjeljuje činjenicu da su rođeni u istoj zemlji. Ovo je korijen nacionalizma. Osim toga, jedini koji narodu mogu priuštiti njegov identitet jesu njegovi neprijatelji. (Hrvati, Srbi, niže socijalne grupe iz stavka 1) Tako u korijenima ur-fašističke psihologije leži opsesija zavjerom, (Plan B, dogovor Čović-Dodik). Po mogućnosti međunarodnom zavjerom (plašenje prodorom Rusije, Hrvatske, Srbije)

3.Osjećaj poniženja zbog moći neprijatelja

parole: (imate sve i još se bunite, imate rezervnu domovinu mi ne, imate putovnice mi ne, imate previše ovlasti, ne trpimo ni srpsku ni vas)

Pristaše se moraju osjećati poniženima zbog očiglednog bogatstva i moći svojih neprijatelja. Hrvati imaju previše prava, prebogati su, imaju putovnice, mobilniju su, otkud im pravo da se žale, ta “imaju trećinu vlasti”. Nema veze što im otimamo domove naroda i treći put predsjednika. Ta ionako su privilegirani.

4. Život je permanentno ratovanje

( Zlatni  ljiljan, otet ćemo vam jer ste to tražili, naša borba ne smije biti uzaludna, kult žrtve)

U fašizmu nema borbe za život nego se, prije će biti, živi da bi se borilo. Zato je Zlatni Ljiljan idealno lice fašizma. Otuda je pacifizam trgovina s neprijateljem. Biti u dobrom s predstavnicima Srba i Hrvata znači biti izdajnik. Pacifizam je loš, jer život je permanentno ratovanje. Čović je izdao ideju fašizma. Dobar je s Dodikom. Kada Bošnjake naziva braćom, to je laž. 

5. Prezir prema slabijem

Elitizam, koji je u osnovi aristokratski, tipičan je aspekt svake reakcionarne ideologije, a aristokratski i militaristički elitizmi po krvi podrazumijevaju prezir prema slabijem. Slabiji su ovdje Hrvati. Vođa, koji zna da mu moć nije demokratski data nego je silom uzeta, također zna i da je njegova snaga osnovana na slabosti masa, koje su toliko slabe da “zaslužuju” nametnutog gospodara. Slabe mase su ovom slučaju Hrvati. Oni zaslužuju prijezir, prijezirom prema njima održava se fašistički uspostavljena moć. Hrvatu je suprostavljen građanin. Svaki građanin prema Ecu, pripada najboljem narodu na svijetu, članovi partije najbolji su među svim građanima. Nismo li se naslušali te priče? O dobroj partiji, dobrim građanima, i dobrom nacionalizmu?

6. Kult heroizma i herojska smrt

U takvoj perspektivi svakoga se obrazuje da postane heroj. U svakoj mitologiji heroj je iznimno biće, a ur-fašizam herojstvo postavlja kao normu. Ovaj kult heroizma tijesno je povezan s kultom smrti. Nije slučajno parola falangista bila Viva la Muerte (živjela smrt).  Nedostatak heroja, fašizam koji predstavlja Komšić nadomješćuje kultom žrtve. Heroji moraju preživjeti. Sudski procesi se moraju odgoditi. Okaljano ime heroja ne smije se dogoditi. Okaljati imena njihovih vojnika je imperativ. U ime žrtve, mi to činimo. Oni su naši heroji. Naše žrtve su jedine žrtve. Naša bol je jedina bol koju država priznaje. Boli slabijih masa, Hrvata, su nacionalizmi i separatizmi. To slušati nećemo.

7. Ur-fašizam govori novogovorom

parole: (Ma hajte molim vas, prijetnja lomljenjem prstiju, mitraljez na Mostar, rušenje Pelješačkog mosta, zatvarit ću mu ured, ja sam i njegov predsjednik)

Novogovor je izmislio Orwell u 1984(primjer 1984-e u BIH je montirani prilog Al Jazeere) kao  jezik Ingsoca, engleskog socijalizma. No, elementi ur-fašizma zajednički su različitim oblicima diktature. Svi nacistički ili fašistički udžbenici služili su se osiromašenim vokabularom i elementarnom sintaksom, s ciljem da ograniče sredstva za kompleksno i kritičko razmišljanje. Moramo biti spremni prepoznati nove forme novogovora, čak i kad se pojavljuju u potpuno nevinom obliku talk showa.

8. Machizam

Kako su i permanentni rat i heroizam teške igre, ur-fašista svoju volju za moć prenosi na seksualni nivo. Ovo je izvor machizma, koji podrazumijeva i prezir prema ženama i osudu neuobičajenih seksualnih navika, od čednosti do homoseksualnosti. Kako je čak i seks teška igra, ur-fašistički heroj se radije igra oružjem, što je surogat falusnog prakticiranja.  “Čoviću kolac zabijamo, a kao prava bosanska raja, zabijmo ga Kolindi do jaja”. 

Pametni su shvatili.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare