Published On: Sub, kol 6th, 2016

NEKI NOVI KLINCI: “ISIL ima specijalnu jedinicu za napade u Europi”


Članak “New York Timesa”, na temelju intervjua s bivšim džihadistom otkrio je javnosti postojanje specijalne jedinice Emniem, koju je stvorila Islamska država.
Ta jedinica je stvorena kako bi pripadnici organizirali i izvršavali terorističke napade diljem Europe. Čelnici ove jedinice, prema pisanjima “New York Timesa”, bave se regrutiranjem, treniranjem i respoređivanjem militanata u inozemstvu.
Regrutirani militanti bivaju odabrani prema nacionalnoj pripadnosti i grupirani u male i diskretne jedinice, čiji se članovi tek ponekad međusobno susreću, obično noć pred odlazak u inozemstvo.
Opisujući ovu tajnu grupu militanata, kaže se da ona predstavlja “ključnu kariku u čitavoj terorističkoj mašineriji” jer postoje dokazi da su upravo pripadnici Emniem strukture odgovorni za napade u Parizu, Bruxellesu i Tunisu.
Doktor Maks Abrams, analitičar i profesor s američkog sveučilišta “Nortistern” objasnio je za “Sputnik” da emniem u svom radu zapravo kombinira i prepliće uloge obavještajne službe i domaćih sigurnosnih agencija.
Pa tako, kaže Abrams, nema zapravo ni potrebe za komunikacijom između “spavača”. U mnogim slučajevima, Islamska država čak i ne zna tko je zadužen za izvršavanje napada, dok sam napad ne bude izvršen i kasnije postane jasno čijih je ruku bio djelo.
“Ovo je zapravo vrlo decentralizirana teroristička grupa, to je zapravo više pokret”, objašnjava analitičar i dodaje da je na taj način dano zeleno svjetlo svih “ljutim” i nezadovoljnim muslimanima diljem svijeta da samostalno izvršavaju napade.
Prema pisanjima “New York Timesa”, na čelu grupe ili točnije piramide emniem nalazi nedodirljivi Abu Muhamed Adnani, inače šef propagande Islamske države i njihov “glasnogovornik”. Adnani je navodno imenovan i za šefa obavještajne službe ID i zadužen za organizaciju i izvršavanje napada u inozemstvu. “Ispod njega se nalaze osobe koje imaju ovlaštenje da planiraju napade u različitim dijelovima svijeta.
U okviru ove terorističke mreže navodno djeluje i ‘tajna služba za Europu’ i ‘tajna služba za Aziju’ i ista takva tajna jedinica za arapski svijet “, piše” New York Times “. Adnani je navodno uspio da izbjegne napad i uhićenje koalicijskih snaga i sada jedan od najznačajnijih operativaca u Siriji.
Doktor Abrams kaže da je zapravo Adnani dao zeleno svjetlo svim zainteresiranima da rade što god požele: “Da terorišu i da govore da to čine u ime Islamske države. Zato i nema zaista mnogo potrebe da se ostvari komunikacija između pojedinih stanica i ‘spavača’ u Europi “, kaže Abrams.
“Do sad smo vidjeli nekoliko vrsta napada. Na primjer, oni koji su se desili u Parizu prošle godine obilovali su organizacijskim momentima, kao i napad na aerodromu Ataturk u Istanbulu, dok kod ostalih napada nije bilo nekakve posebne komunikacije između izvršitelja.
“Abrams u tom smislu navodi primjer napada koji je izvršio Omar maten u Orlandu na Floridi, kada je bilo ubijeno 49 osoba: “Izgleda da je zaista napad samostalno izvršio, bez potpore neke grupe, iako je svoje ‘djelo’ posvetio ID”. Komentirajući tvrdnje Harija Safra, bivšeg militanta ID kojeg je intervjuirao “New York Times”, da je ID navodno potrebno još terorista na teritoriju Njemačke koji bi bili voljni provode napade, doktor Abrams kaže da su se mnoge okolnosti u vezi sa terorizmom promijenile nedavno: ” rekao bih da zaista u Njemačkoj, posebno imajući u vidu napade od prije par nedjelja, zaista ima ljudi, ‘usamljenih vukova’ koji su riješeni da vrše napade “, kaže Abrams za” Sputnik “.
Kako bi izbjegli da budu uhvaćeni, operativci ID koriste novajlije koji nemaju prethodne veze s radikalnim skupinama. Bivši militant ID Hari Safre ove novajlije zove “čistuncima” jer još uvijek nemaju bilo kakve zločine za sobom, oni su zapravo posrednici koji predaju upute u vezi s bilo čim, od na primjer “kako napraviti pojas samoubice” do “kako napade označiti kao djelo ID.
Online propaganda je također označena od strane ID kao najbolje oruđe za prodiranje na tlo SAD. “ID uspijeva regrutirati veliki broj Amerikanaca putem društvenih mreža, zato što su oni glupi i mogu slobodno nositi oružje”, tvrdi bivši militant Safre i dodaje: “Amerikance možete jako jednostavno radikalizovati, osim toga ako nisu ranije bili osuđivani, oni lako mogu kupiti oružje, pa ID ne mora da se trudi da nabavi oružje za svakog pojedinca voljnog da izvrši napad. “