Published On: Sri, velj 24th, 2021

Neki njemački vojnici još uvijek veličaju Hitlera, mnogi su otpušteni iz vojske

Među pripadnima njemačkih vojnih snaga u 2020. godini zabilježen je znatan porast incidenata s politički ekstremno desnom pozadinom, proizlazi iz godišnjeg vladinog izvješća o stanju Bundesewehra predstavljenog u utorak u Berlinu.

“Pokazalo se da kad je u pitanju desničarski ekstremizam još postoji potreba za djelovanjem”, rekla je povjerenica njemačke vlade za Bundeswehr Eva Hoegl prilikom predstavljanja izvješća.

U 2020. zabilježeno je 211 incidenata s radikalno desnom pozadinom. Pritom se radi o slučajevima gdje su pripadnici Bundeswehra preko raznih chat-grupa širili ekstremističke sadržaje ili javno isticali simbole poput tzv. Hitlerovog pozdrava.

Pročitajte i ovo

Njegovo riješenje jeste u krvnom pritisku 120/80!Evo i kako
U 2019. zabilježeno je 178 takvih incidenata.

U mnogim slučajevima nakon disciplinskog postupka slijedio je otpust iz redovitog sastava njemačkih oružanih snaga.

Povjerenica Hoegel smatra da rast broja zabilježenih slučajeva treba povezati s porastom senzibiliteta naspram radikalno desnih pojava u Bundeswehru.

Hoegel je istodobno kritizirala preduge procese koji se u slučaju prijave za desničarski ekstremizam vode pred vojnim disciplinskim sudovima.

Hoegel je najavila pojačane preventivne mjere.

“Političko obrazovanje mora postati sastavni dio radne svakodnevice pripadnika Bundeswehra kako bi se spriječilo širenje ekstremizma”, rekla je.

Izrazila je i zabrinutost zbog prošlogodišnjeg skandala među pripadnicima specijalnih postrojbi (KSK). Zapovjednik ovih postrojbi je vojnicima koji su nedopušteno prisvajali streljivo koje je ostajalo nakon vježbi dopustio da nekažnjeno i bez disciplinskog postupka vrate streljivo u vojarne.

Taj postupak ugrozio je povratak povjerenja u reformski proces koji je počeo pošto su i među pripadnicima elitnih postrojbi zabilježeni incidenti s ekstremno desnom pozadinom, zaključila je Hoegel.

Hina