Published On: Pon, velj 21st, 2022

NEKI LIK IZ SARAJEVA KOJI JE SVE PROMAŠIO: Tvrdio je da neće biti Pelješkog mosta, sada tvrdi da neće biti hrvatske federalne jedinice

“Zaključci tzv. HNS-a, osim što su izraz još jedne političke ucjene pod pokroviteljstvom HDZ-a nisu prihvatljivi građanima Bosne i Hercegovine iz najmanje dva razloga”, kazao je Komšić te dodao:

“Prvo, izbora će biti, ma koliko se neko trudio da ih ne bude, da ih odloži ili blokira. Razlozi takvog postupanja HDZ-a jasni su svakom građaninu ove zemlje. HDZ se još od presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, služi blokadama od državnog, preko entitetskog do kantonalnog nivoa vlasti, a sve kako bi izdejstvovali izborni zakon na temeljima apartheida i u suprotnosti s presudama iz Strassburga”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je kako kroz fenomen „legitimnog političkog predstavljanja“, koji je prvi put pomenut u paratvorevini Republici Srpskoj Krajini, nastoje osigurati vječitu vlast, i ako je moguće i više od toga, prenosi N1.

Bojkot izbora jeste pravo koje HDZ može iskoristiti, ali blokada ili onemogućavanje izbora predstavljalo bi krivično djelo, ocijenio je.

“Zato HDZ-u, Čoviću i njihovoj ekipi treba zaklon iza nevladine organizacije HNS, da bi se eventualna krivična odgovornost raspodijelila između njih, što ih u svako slučaju ne može abolirati ako bi posezali za blokadom izbora kao političkim sredstvom”, izjavio je Komšić.

Drugi razlog ili važno pitanje tiče se navodne teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine, očito na temeljima etničkih politika kroz vid federalizacije, dodao je.

“Takvima treba uputiti veoma jasnu i nedvosmislenu poruku da federalizacije Bosne i Hercegovine neće biti, na etničkom ili bilo kojem drugom osnovu. Bosna i Hercegovina ionako trpi radi loše unutrašnje organizacije, tako da svako njeno reorganiziranje može biti samo na racionalnim osnovama, kao što je regionalizacija zemlje, ali da te regije nisu etnički utemeljene i da nemaju ovlasti za vršenje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Reorganizacija zemlje kroz njenu etničku federalizaciju kako bi se ostvarili ratni ciljevi u mirnodopskim uvjetima i to tako da se realizira ono što je Međunarodni sud iz Haaga (ICTY) utvrdio kao udruženi zločinački pothvat jednostavno se neće nikada desiti”, stoji na kraju reakcije Željka Komšića.

guest
82 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments