Published On: Sun, Jul 12th, 2020

Neke političke stranke populistički kritiziraju Hrvatsku zbog korona mjera. Zašto ne kritiziraju EU, Italiju, Mađarsku gdje je bh državljanima potpuno zabranjeno putovanje?

Mađarska vlada od 15. srpnja uvodi nove zabrane za ulazak stranih državljana u tu zemlju, a zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa u Europi. BiH je u crvenoj kategoriji zemalja kojima dozvoljen ulazak u Mađarsku jer danima bilježi sve veće rekorde dnevno novozaraženih. Za bh građane istu mjeru zabrane uvela je i Italija, dok je za ulazak u Sloveniju, Crnu Goru i Hrvatsku državljanima BiH kao i državljanima Srbije, uvjet negativan korona-test ili 14 dana samoizolacije.

Mađarska: STOP za bh državljane

Kako je naveo mađarski premijer Gergely Gulyás, u crvenoj kategoriji su, pored BiH, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, javlja N1. Srbija se nalazi u žutoj kategoriji i njihovi državljani mogu ući uz dvotjednu karantenu ili ukoliko imaju dva testa kojim dokazuju da su negativni na koronavirus urađena najkasnije prije 48 sati.

Hrvatska je u zelenoj kategoriji. Karantene se oslobađaju oni koji mogu dokazati da su prebolovali Covid-19, ali to se odnosi samo na strane državljane zemalja koji su u žutoj i zelenoj kategoriji. Ograničenja ne utječu na tranzitni i teretni promet.

Italija: STOP za bh državljane

Italija je zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima se bilježi povećan broj zaraženih koronavirusom, a među njima su i državljani BiH. No, zabrana se ne odnosi i na Srbiju gdje se bilježi najveći porast oboljelih od svih balkanskih zemalja. Ovim korakom Italiji je potvrdila da slijedi preporuke EU prema kojoj državljanima EU još uvijek nije dopušteno putovanje u zemlje EU-a ili se na njih odnose restriktivne mjere.

Na popisu talijanskog Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika.

Talijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvaća svakog tko ostane ili putuje kroz navedene države u proteklih 14 dana. Putnici iz ostalih država izvan EU i Schengen zone mogu doći u Italiju, ali moraju provesti 14 dana u karantenu.

Srbija i Albanija: Otvorena za državljane BiH

Srbija je otvorila granične prijelaze za putnički i robni promet bez nužnog testa na koronavirus i dozvole komisije. To isto je učinila i Albanija.

Slovenija: 14 dana karantena ili negativan korona test za sve, pa i za Slovence

Bez obvezne 14-dnevne karantene ili negativnog testa na Covid-19 državljani BiH ne mogu ni u Sloveniju, kao ni državljani Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Te su države na slovenskoj tzv. crvenoj listi po porastu broja oboljelih od koronavirusa.

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država s “crvene liste”, bilo da su slovenski državljani ili stranci, morat će u obveznu karantenu ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvezno obavljen u nekoj od članica EU-a.

U pogledu ulazaka iz tih država od ponoći više ne vrijede niti prijašnji izuzeci po kojima se je iz njih moglo ulaziti bez karantena i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Sjeverna Makedonija:  Za ulazak obvezan negativan korona test

Od 17. 06. 2020.god. otvoreni su svi makedonski granični prijelazi. Stranim državljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i  taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju. Na ulazu svaki strani državljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita. Ako se izjava izgubi, strani drzavljanin mora ići u državni karantin 14 dana. Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim drzavljanima nije potreban PCR test.

Od 09.07.2020.god. za državljane BiH, Srbije i Crne Gore obvezan je PCR test ne stariji od 72 sata. Obvezna je i popunjena izjava sa osobnim podacima, mjestu boravka i vremenskom periodu boravka u Sjevernoj Makedoniji.

Austrija, nekadašnje ‘skijaško žarište’ za zarazu krivi putnike iz jugoistočne Europe

Austrija, prije nekoliko mjeseci žarište koronavirusa u Europi gdje je više od 1.200 osoba bilo zaraćeno iz brojnih država na skijalištu Ischgl, sada je izdala najviši stupanj upozorenja za putovanja u šest zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar vanjskih i europskih poslova Austrije Schallenberg početkom srpnja izvjestio je o upozorenju za putovanja u Srbiju, BiH, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Korovo i Crnu Goru podignuto na najviši, šesti stupanj.

Ministrica integracija Susanne Raab, aludirajući na više od pola milijuna građana Austrije s korijenima u jednoj od navedenih zemalja, apelirala je na građane da otkažu putovanja u zemlje porijekla.

„Pod svaku cijenu treba otkazati putovanja u ove zemlje“, rekla je Raab. Tada je Schallenberg je rekao kako su već zabilježeni slučajevi zaraza u Austriji, ali i Sloveniji i Hrvatskoj, koji se povezuju s osobama koje su se vratile iz neke od zemalja zapadnog Balkana.

U Austriji je u nedjelju, 12. srpnja, zabilježeno 114 novih slučajeva za posljednja 24 sata, i opet su “na tapetu” putnici s juga pa neki političari traže strože kontrole granica.

U nedjelju prijepodne je objavljeno kako je do sada u Austriji na koronavirus pozitivno testirano 18.897 osoba što je 114 više nego dan prije. Najveći porast broja zaraženih se povezuje sa saveznom pokrajinom Gornja Austrija gdje su zabilježena 53 nova slučaja. Mnogi od tih slučajeva se povezuju s osobama koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Europe.

Kako javlja Kronen Zeitung, u posljednja dva tjedna 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja ove regije su u Austriju stigle zaražene koronavirusom. Od toga na Kosovo otpada 10, Srbiju devet, BiH sedam te po pet osoba koje su stigle iz zemalja EU-a, Hrvatske i Rumunjske.

I BiH je zabranjivala ulazak

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH 15. ožujka 2020. donijelo odluku kojom se zabranjuje ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu s područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španjolske, Švicarske i Belgije.

Bosna i Hercegovina je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BiH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uvjetom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

BiH nema na EU listi

Od 1.07.2020.god. EU odobrava ulazak sljedećim državljanima trećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Dozvoljava se ulazak i državljanima zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora (Velika Britanija, Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn), dok je za državljanje SAD-a, Brazila i Ruske Federacije zabranjen ulaz u EU, piše Republikainfo.com