Published On: Čet, pro 16th, 2021

Nekadašnji rusofili, Komunistička partija SFRBIH traži zaštitu NATO saveza

Na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH održanoj u četvrtak, usvojen je niz zaključaka kojim su definirani stavovi, principi i daljnji koraci u vezi sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, obilježenom ”blokadom državnih institucija i otvorenim rušenjem ustavnog poretka države”.

”Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je u tijeku otvoreni napad na ustavnopravni poredak BiH. U atmosferi blokade institucija države BiH, a posebno njenom eskalacijom nakon usvajanja posljednjih odluka Narodne skupštine RS smatramo da ne postoje uvjeti za nastavak pregovora o Ustavnoj reformi promjeni Ustava BiH i izmjenama Izbornog zakona, kao ni drugim pitanjima koja su u ovom trenutku od sekundarnog značaja. Izabrani predstavnici SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH će nastaviti sudjelovati u radu svih parlamentarnih tijela i na sjednicama domova. U tom smislu pozivamo na hitnu deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i normalizaciju rada izvršne vlasti”, poručili su iz SDP-a BiH.

Iz SDP-a BiH traže od Tužiteljstva BiH da, ”najkasnije u roku od 10 dana, obavijesti domaću i međunarodnu javnost šta su konkretno preduzeli i šta konkretno planiraju preduzeti kako bi sankcionirali pojedince koji su otvoreno napali ustavni poredak države Bosne i Hercegovine”.

”U slučaju da se Tužiteljstvo BiH ne oglasi u ovom roku, pozivamo nadležna tijela da na zakonit način pristupe utvrđivanju odgovornosti onih pojedinaca koji opstruiraju obranu ustavnog poretka BiH”, dodali su.

Također, traže od Visokog predstavnika u BiH da u najkraćem roku, ”stavi van snage zakone, odluke i zaključke organa vlasti bh. entiteta RS koji su usmjereni ka rušenju ustavnog poretka države BiH”.

”Pozivamo NATO savez da, u što kraćem roku, ojača vojne snage u Brčko Distriktu i drugim neuralgičnim točkama u Bosni i Hercegovini. Nužno je konkretnim mjerama i potezima spriječiti izbijanje oružanih sukoba u državi BiH i regiji. Država BiH je najveća žrtva u Europi od Drugog svjetskog rata i međunarodna obaveza je NATO-a, u skladu sa Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, da efikasno zaštiti stanovništvo BiH od sljedbenika ideologija i politika koje su 90-ih godina počinile genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine”, zaključili su iz SDP-a BiH.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
7 mjeseci prije

Dobro detektirano.
Zaboravite naglasiti, podcrtati, istaci i zaokruziti da je zato frakcija iste te SK, sada zvana SK HDZ i dalje vijerna bacuski 🙂

Rope
Rope
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
7 mjeseci prije

Niksicu najblizi NATO vam je u Hrvatskoj,neka se Sejdo i hostesa obrate Gosp.Milanovicu??
Sretno,sretno drugovi rudari!?

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Rope
7 mjeseci prije

Znas li ti da rudari zive debelo iznad prosjeka u BiH.

Prosjecan rudar obicno ima 5-6 izuzetno vrijednih nekretnina u BiH, podebel konto u bankama i barem 4-5 nekretnina na atraktivnim lokacijama u Hrvatskoj….

Rugila
Rugila
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
7 mjeseci prije

👍

Rugila
Rugila
7 mjeseci prije

Ma prelivode.