Published On: Sri, sij 5th, 2022

NEKADA UGLEDNA NOVINA: Novinar New York Timesa Andrew Higgins napisao je urnebesno blesav tekst o BIH. Analizirali smo ga no voljeli bismo da nismo…


Kriza u Bosni i Hercegovini došla je i u fokus američkih medija.

The New York Times neprofesionalno analizira ponašanje jednog od najvećeg čuvara Daytona, Milorada Dodika, jedinog lidera u BIH koji uživa potporu u više BH naroda a  koje je po njihovom mišljenju gurnulo zemlju u najveću krizu od rata 1992. – 1995.

Autor ne upoznaje čitatelje da je kriza nastala nakon neustavnih bonskih ovlasti  OHR-a i želje Milorada Dodika da se očuva međunarodn pravo i BH Ustav – Daytonski mirovni sporazum. Inzka autor spominje tek pred kraj teksta.

Korijen najnovije krize The New York Times pronalazi u aferi iz rujna prošle godine, kad je državna agencija za lijekove otkrila da se u bolnicama u Republici Srpskoj pacijenti koji boluju od covida liječe kisikom koji je namijenjen samo za industrijsku upotrebu.

Umjesto da pokuša ispraviti situaciju, politički čelnik bosanskih Srba koji kontrolira taj entitet Milorad Dodik, “ogorčeni srpski nacionalist”, krenuo je u razaranje multietničkog tkiva bosanske države.

Kakve veze ima priča s kisikom s političkom krizu ni samom novinaru NYT nije jasno.

 navodi da je riječ o krhkoj uniji koju je 1995. sklopila američka diplomacija iz krhotina rata.

Novinar NYT ponovno se pokazuje kao neznalica. Međunarodne mirovne sporazume ne kroji američka diplomacija nego narodi, države, strane u sukobu, pobunjenički pokreti. Inače se ne bi zvali međunarodni mirovni ugovori.

Dodik je najavio da će stvoriti vlastitu agenciju za lijekove i povući svoj feud, koji pokriva otprilike polovicu teritorija BiH, iz nadzora inspektora središnje vlasti, kaže Higgins..

Novinar dakle međunarodni priznati entitet Republiku Srpsku naziva “Dodikovim feudom”. Pri tome taj feud naziva “njegovim”. Republika Srpska pripada njenim građanima. Dodik je njihov izabrani predstavnik. Postojanje tog “feuda” sukladno Daytonu, jamči država u kojoj izlati NY Times. Tužno je u što se pretvara US novinarstvo.

Otad Dodik prijeti povlačenjem iz multietničkih oružanih snaga BiH i formiranjem vlastite, isključivo srpske vojske. Također želi izaći iz državne porezne agencije, obavještajne službe i pravosuđa, obećavajući da će ubrzati ono što on naziva “mirnim raspadom” bosanske države nastale mirovnim sporazumom sklopljenim 1995. u Daytonu, Ohio.

Novinar uopće ne spominje Inzkov nametnuti zakon niti problematizira bonske ovlasti kojima je Dayton potpuno izmijenjen. Protuustavno i protivno međunarodnom pravu.

Neki strani diplomati i politički suparnici smatraju da je Dodikov secesionistički manevar samo trik kako bi izbjegao optužbe za korupciju koje su zakucale na vrata njegovih najbližih suradnika. Ali u regiji gdje je sjena rata posvuda, mnogi u BiH strahuju da je mir u zemlji ugrožen.

Jedno pitanje: Jel novinar NYT stvarno misli da u državi u kojoj USA i Saudijska administracija nadziru pravosuđe Dodik i njegovi suradnici, “korumpirani” ne bi već odavno bili privedeni da postoji korupcija koju im imputiraju već dva desetljeća?

Šefik Džaferović, jedan od tri predsjednika BiH od kojih je svaki izabran da predstavlja određenu etničku skupinu, upozorio je Dodika da raspad države sigurno neće biti miran, piše NYT.

Prema Daytonu, prijetnja sukobima je kažnjiva. NYT ne postavlja pitanje zašto OHR nije reagirao na te prijetnje.

BiH je država koja je sjecište različitih naroda i vjera i koja je već bila žarištem iz kojega su izbijali širi sukobi, podsjetivši da je povod za izbijanje Prvog svjetskog rata bilo ubojstvo austrijskog nadvojvode koje je počinio srpski nacionalist, i gdje su se naizgled poremećena brbljanja srpskog psihijatra Radovana Karadžića o potocima krvi s početka devedesetih obistinile. U krvavim balkanskim ratovima koji su uslijedili više od 140 tisuća ljudi je izgubilo živote, a u sukob je uvučen i NATO te je tada stvoren jaz između Rusije i Zapada koji traje do danas.

Naravno NYT je nejasno zašto bi Srbin, domorodac, izvršio atentat na svog okupatora. U SAD-u su navikli da okupatori istrebljuju domorodce. I da od njih prave ugroženu etničku skupinu.

Danas Sjedinjene Američke Države (SAD) i Europska unija očajnički žele spriječiti da nova kriza eskalira u sukob ili da se stvori politička nestabilnost koju bi Rusija mogla iskoristiti. Rusija, koja želi spriječiti ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, već se svrstala na Dodikovu stranu.

Očaj o kojem govori novinar NYT takav je da ne spavaju. Kao da mu nije jasna uloga i Europe i SAD-a u potpirivanju sukoba u BIH. Zaboravio je da je US diplomat Zimmerman nagovorio Aliju Izetbegovića na rat. Nagovorio ga je da povuče potpis s Lisabonskog mira. Plana koji je jamčio BIH stabilnost i mir.

Svađe u BiH su ukorijenjene u Daytonskom mirovnom sporazumu iz 1995., sklopljenom uz posredovanje SAD-a, objašnjava NYT.

Novinar sada kaže da je SAD posredovao dok na početku kaže da je SAD skrojio Dayton.

Sporazum je zaustavio borbe, ali je stvorio razrađen i nefunkcionalan politički sustav sa slabim središnjim autoritetom u kojem različite etničke skupine dijele vlast.

Sporazum je stavljen ad acta već 2000 godine kada je SAD diplomat Barry Robert nametnuo Izborni zakon koji ne poštuje Ustav. Time je potakao bošnjačku majorizaciju. Dodatno uvođenjem neustavnih bonskih ovlasti i izmjenama ustava Dayton je potpuno izmijenjen.

Trio izabranih predsjednika su Milorad Dodik, koji predstavlja Srbe, Šefik Džaferović, koji predstavlja bosanske Muslimane, poznate kao Bošnjaci, i Željko Komšić, koji je etnički Hrvat.

Autor ovdje tako amaterski pokušava izbjeći spomenuti da Željko Komšić ne predstavlja Hrvate nego su ga nametnuli Hrvatima Bošnjaci. Osim toga Komšić uopće nije etnički Hrvat. Autor nije spomenuo niti činjenicu da su se na predizbornom skupu Željka Komšića u Tuzlu skupili prije dvije godine islamisti koji su pozivali na silovanje predsjednice Hrvatske i nabijanje na kolac hrvatskog člana Predsjedništva u BiH Dragana Čovića. Što se dogodilo s US novinarstvom koje je pokazivalo nekada nultu toleranciju prema islamskom fundamentalizmu?

Dodik više od desetljeća stvara buku o srpskoj secesiji, ali nikada prije nije izazvao tako veliku krizu.

Krizu ni ovaj put nije izazvao Dodik nego kao uvijek Međunarodna zajednica. Točnije Valentin Inzko. Koji je nakon obavljenog posla otišao po naknadu u Tursku.

U izvješću visokog dužnosnika Ujedinjenih naroda u BiH Christiana Schmidta u listopadu situacija je opisana kao ‘najveća egzistencijalna prijetnja’ opstanku zemlje od ranih devedesetih.

Ne postoji opasnost egzistenciji zemlje koja postoji isključivo kroz pritisak stranog imperatora. Nema tu egzistencije, još manje koegzistencije. Jer narodi su preponosni da bi prihvatili igru pokusnih kunića austrijskih i njemačkih kolonizatora u BIH.

Schmidt je u nedavnom intervjuu malo reterirao i umanjio rizik novog krvoprolića kazavši da očekuje da će Dodik odustati od svoje prijetnje formiranja zasebne vojske etničkih Srba. Među mnogim Bosancima i Hercegovcima, međutim, strah je ponovo prisutan.

Vojska Republike Srpske je zajamčena Daytonom. Novinar to očito ne zna.

U Europi su odgovori na Dodikove provokacije različiti. Njemačka i Velika Britanija razgovaraju o sankcijama. Međutim, autoritarni mađarski vođa Viktor Orban nedavno je posjetio glavni srpske regije u BiH, Banja Luku, kako bi ponudio podršku Dodiku i obećao da će staviti veto na svaki potez Europske unije za uvođenje sankcija.

Logično, Kolonizatorske sile bi i dalje kolonizirale i izazivale krizu. Upravo su Njemačka i UK poticale sukobe 90-ih. Naročito UK. Mađarska cijeni suverene vođe i suverene države.

Mnogi Bošnjaci vide Dodikove poteze kao dokaz da Daytonskim sporazumom bosanskim Srbima nikada nije smjelo biti dozvoljeno da zadrže kontrolu na vlastitom entitetu u kojemu se amnestiraju osobe poput zločinaca Radovana Karadžića i bivšeg zapovjednika vojske bosanskih SrbaRatka Mladića.

Mnogi Bošnjaci vide postojanje Srba u BIH kao osobnu uvredu. Hrvate odavno i ne percipiraju a i ono malo što je ostalo Hrvata smeta im.

Dodik i mnogi njegovi sunarodnjaci i dalje negiraju ratne zločine koje su počinili i umjesto toga sebe vide kao žrtve, kao što su to činili tijekom rata.

Glupost. Ako igdje postoji opće negiranje zločina jedne vojske to je u političkom Sarajevu. Bošnjačke lidere nitko ne progoni zbog negiranja zločina ARBIH. Otvoreno tvrde da ABIH nije radila zločine iako su radili obredna klanja a vojnici ABIH , 5 njih, sudjelovalo je u napadu na WTC.

Oni sada tvrde da se bosanske Srbe nepravedno dira, posebno im je zasmetala odluka iz srpnja prošle godine kojom je Schmidtov prethodnik zabranio negiranje genocida u Srebrenici. Zabrana se odnosi na sve etničke grupe, ali mnogi bosanski Srbi smatraju da je usmjerena protiv njih.

Inzkov zakon se ne odnosi na negiranje genocida u Srebrenici. Nego na negiranje svih presuđenih zločina. Čak i onih van BIH. Ironično, tako je dozvoljeno u BIH negirati genocid nad Armencima. Političko Sarajevo to čini tako što na noć genocida  nad Armencima vješaju turske zastave na javne zgrade u Sarajevu.

Mirko Šarović, čelnik srpske političke stranke suprotstavljene Dodiku, osudio je zabranu kao “ogromnu grešku”.

Autor izbjegava spomenuti da je ta politička stranka SDS, Stranka koju je osnovao Radovan Karadžić i koja je počinila genocid u Srebrenici.

Šarović smatra da je odluka ohrabrila ratoborne nacionaliste, ojačala Dodikov rejting koji je bio u silaznoj putanji i ohrabrilo ga da se upusti u “nepromišljenu avanturu” koja “nema šanse za uspjeh i ima ogroman potencijal da izazove sukob”.

Šarović se pokušava dodvriti stranim kolonizatorima u BIH. Nastoji postati novi favorit imperatora u našoj zemlji. Ima sumnjivu ratnu prošlost. Jako sumnjivu.

Dodik je u listopadu upozorio da će se Srbi u Bosni “braniti svojim snagama ako bude potrebno” i poručio da može računati na pomoć “prijatelja” – Rusije i obližnju Srbije – da će odbiti svaki pokušaj NATO-a da ga obuzda.

Nije točno. Dodik je čak izjavio da se Srpska neće vojno braniti ako bude napadnuta. Time je najavio Gandijevski otpor svakoj provokaciji sukobima-

Dok napetost između regija u BIH raste i ruski predsjednik Vladimir Putin sve je spremniji preuzimati geopolitičke rizike i postavljati svoje zahtjeve. Srbija, međutim, nije pokazala interes da ponovi svoju ulogu iz 1990-ih, kada je slala oružje i paravojne postrojbe da podrže etničke srodnike u BiH. A koliko Rusija zaista podržava Dodika, nije jasno.

Nepoznato je otkud autoru informacija da je Rusija najavila bilo kakav ulazak u BIH. Putin je tek rekao Dodiku da ima podršku Rusije sve dok se drži Ustava.

Prošlog mjeseca Dodik se vratio iz posjeta Moskvi tvrdeći da je dobio obećanje podrške tijekom sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom. Ali Kremlj, koji obično najavljuje sastanke mnogo unaprijed, čekao je danima prije nego što je potvrdio da se to dogodilo. Potom je čelnika bosanskih Srba stavio na mjesto koje mu pripada objavivši da je Putinov “glavni događaj” tog dana bila “konferencija o ugljenu”, a ne Dodik.

Autor ponovno laže. Kremlj nije demantirao Dodikove navode.

Ipak, Kremlj je očito oduševljen što vidi BiH u neredu, s obzirom na to da su je SAD i Europa nekada zagovarale kao primjer uspješne izgradnje nacije.

Nevjerojatna laž. Ne postoji nikakav uspješan primjer izgradnje BH nacije. Svi neuspjesi BIH progresa od Daytona do danas, mogu se pripisati US i EU diplomaciji. Rusija je čak postala pozitivan stabilizacijski faktor u BIH dok su US i EU od prvog dana uzročnici sukoba i kriza.

Putin je godinama upozoravao bivše komunističke zemlje istočne Europe da su zapadna obećanja o miru i prosperitetu šuplja. Veliko je pitanje da li su Dodikove prijetnje stvarne ili su uglavnom politički teatar da se okupi njegova nacionalistička baza uoči izbora u listopadu.

Jedine prijetnje koje mi vidimo u ovom tekstu jesu prijetnje New York Timesa. Očito novine koja i danas ispunjava globalističke planove US elite. Bilo bi dobro da novinar pogleda film Don’t Look Up. Preporučamo.

‘Vjerojatno ni sam ne zna kamo sve ovo vodi’, citirao je na kraju NYT Christiana Schmidta.

Jedina točna Schmidtova rečenica koju je taj njemački turist, koji se lažno predstavlja kao Visoki predstavnik, kazao otkad je na proputovanju tuđom zemljom. Našom zemljom. U kojoj želi biti važniji od svakog njenog stanovnika.

guest
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Zablokiraj budzet i kriza u BiH je rijesena.
Kad-tad tako ce morati krenuti raspetljavanje.

Octar
Octar
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Samo konfederacija sa 3 entitera rješava krizu.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Octar
1 godina prije

Hoćeš i ti malo kisika srpskog iz Beograda

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Ima i za tebe srpskog vazduha ,hoš li?

Last edited 1 godina prije by Ganga🐉
VukčićHrvatinić
VukčićHrvatinić
Šta ti kažeš na ovo?  Octar
1 godina prije

Nikakva konfederacija samo raspad i točka!

Manjinja
Manjinja
1 godina prije

E ovo kockasto smece od novina komentarise jedne velike novine ja sege 😀😀😀😀da vad ms nema morali bi vas izmislit sa kim bi se segacili 😀😀

srle
srle
Šta ti kažeš na ovo?  Manjinja
1 godina prije

pojasni amerikancima da je Petar Herceg bio malo kockasto smeće s Pearl Harbura

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  srle
1 godina prije

Po ocu bio BOSNJAK katolik

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

i šta Turčin ima sa tim?

logicno
logicno
Šta ti kažeš na ovo?  Manjinja
1 godina prije

Utjecaj NYT na BIH i regiju je minijaturan u odnosu na utjecaj Poskoka. novinar Poskoka je ovog amatera profesionalno ismijao

Last edited 1 godina prije by logicno
Octar
Octar
Šta ti kažeš na ovo?  logicno
1 godina prije

Pravilno.

Manjina
Manjina
Šta ti kažeš na ovo?  logicno
1 godina prije

Na kojim si ti drogama 😀

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Manjina
1 godina prije

šoo bili i ti ?

Octar
Octar
Šta ti kažeš na ovo?  Manjinja
1 godina prije

Koje velike novine? New york times? Što su veće novine, to je laž koju izgovore veća!

Manjina
Manjina
Šta ti kažeš na ovo?  Octar
1 godina prije

Posoji svijet i to velik izvan tog tvog krsa ,svijet koji zna i vidi sta se dogadja de izidji malo odi do grada ,procitaj nesto !!!

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Octar
1 godina prije

U laži su MALE novine

AC/DC
AC/DC
1 godina prije

Super si ovo odradio Ivane!
Nebi štetilo i ovu veliko bošnjačku lobisticu “analizirat”!
https://www.dw.com/de/mein-europa-was-hat-kroatiens-pr%C3%A4sident-gegen-bosnien/a-60297747
Članak izišao 1,1,2022,u Deutsche Welle !

AC/DC
AC/DC
1 godina prije

Super odrađen posa.
Kada naši legitimni “nemaju vremena” i ovo je način
da svijet čuje drugu stranu medalje!
Prvi komentar nije prošao ali se nadam da ćeš krenuti u ovom smjeru!

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  AC/DC
1 godina prije

Evo još jedne na sar aj stan skoj plaći koju nebi bilo loše analizirat.
Laž ponavljana više puta postaje istina.
Koliko je ovakvih komentara napisano
bez demantiranja iznesenog???

Octar
Octar
Šta ti kažeš na ovo?  AC/DC
1 godina prije

Da. I bez objašnjavanja nabacanih izjava. Papir sve trpi. Naročito Violeta papir

Dedzal
Dedzal
Šta ti kažeš na ovo?  AC/DC
1 godina prije

E vidis kako lijepo napisase ljudi…i dzaba je vama ovdje lajat i vrijedjat svijet istinu zna…a mi Bosnjaci u dijaspori cinimo sve da to jos bolje saznaju…vidis onaj video gdje Covic kaze kako je krajnji cilj hrvatske politike u BiH treci entitet …a da je izborni zakon samo prvi korak ktome ,,sam poslao u sve vece novine u deutschsprachigem Raum… svud ce izac artikli o tome …ovo je tek pocetak vjeruj mi…🙋‍♂️🇧🇦🇮🇱🇦🇹🇩🇪🇭🇷🇬🇧🇺🇸

Evropa
Evropa
Šta ti kažeš na ovo?  Dedzal
1 godina prije

Vi bolesnjaci u dijaspori bespotrebno radite da svijet sazna kakvi ste, saznao davno svjet koja ste ustvari vnago prevrtljiva ljigava

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  AC/DC
1 godina prije

Samo jedan amer u slepu ulicu

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Smer

Octar
Octar
1 godina prije

Fuj guj… Ovo ne treba ni čitati. Sve laž do laži uz par poluistina.

Octar
Octar
1 godina prije

I da vam napišem – kvalitativno ne postoji medicinski i industrijski kiseonik! Oba su ista. Oba su 99% kiseonika. Samo je pakovanje drugačije. Medicinski je u ljepšem pakovanju. 100% kiseonik je štetan za ljudsko zdravlje i ubija čovjeka.

Octar
Octar
1 godina prije

Još jedan plitki i lažljivi lobista koji piše i OBJAVLJUJE nabacane i izmišljene laži. Fuj. Sramota za veliku državu amuriku. Demokratsku državu. Na papiru demokratsku.

Zoltan
Zoltan
1 godina prije

Andrew, vidi ti face. Pravi poltron i uvlačiguz. Poskok, ma skinite mu sliku s članka.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Zoltan
1 godina prije

Sontag i ti se razumis ko mara u krivinu

MrnGtv
MrnGtv
1 godina prije

E nek ste vi ugledni

Giordano
Giordano
1 godina prije

Poskoci baš ste se potrudili za svoga lidera da ga opravdate. Dodik ovo Dodik ono… više vi o Dodiku nego što je prije 30 ili 40 godina medijski prostor bio zaokupljen Titom. druga vremena druge velike vođe a podanički mentalitet ostao isti. Sve i jedan tekst o Dodiku je afirmativan dok o katoličkoj crkvi potpuno kontra. baš se trudite pa mislim da je i Dodiku malo neugodno koliko se trudite.

Zoltan
Zoltan
Šta ti kažeš na ovo?  Giordano
1 godina prije

Hvatamo se za slamku spasa. Kakir sve zaheba, čovke taktizira. Šta raditi?

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Zoltan
1 godina prije

Popiti PRALJKOVACU

VukčićHrvatinić
VukčićHrvatinić
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Popij srpsku Potočarku sa 49% alkohola,Ratko pravio za dahije!

Giordano
Giordano
Šta ti kažeš na ovo?  Zoltan
1 godina prije

Naivno je očekivati da će Dodik da napravi 3. entitet. druga stvar lakše se puno njemu bahatiti kad ima institucije i za sebe i Republiku Srpsku a hrvatski predstavnici nemaju pa skoro ništa od toga. ovo je sada vjerovatno ključna godina za rješenje hrvatskog pitanja pa ćemo još malo pričekati pa vidjeti jesu li naši političari možda mudri ili obične kukavice. Nemam ja ništa protiv Dodika ali ovakvo idolopoklonstvo od strane poskoka je ipak previše osim ako nisu srpski portal pa čak i tad je previše.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Giordano
1 godina prije

Uvatili DODU za rvacku stvar…a DODO bosance za srpsku stvar

Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

Pa SRBI SU krenuli u stvaranje GENOCIDNE TVOREVINE RS radi kisika i 1992 jer Srpske Bebe iz Banja luke nisu scele KISIK iz Zagreba ili Sarajeva već iz Beograda pa morali su napraviti koridor…

Dostan
Dostan
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Nema razgovora sa tobom.

VukčićHrvatinić
VukčićHrvatinić
1 godina prije

ISILov shupćiiĆ,yebavat će vam Rusi mamare kako vama tako đohadistima! Bravo za g.Dodika i da se ne zaboravi 11 09 2001 harmijaBiH=ISIL !

Dedzal
Dedzal
Šta ti kažeš na ovo?  VukčićHrvatinić
1 godina prije

Koji ba rusi pa njima ameri dosli na granicu…ti rusi jel😂😂 sad kad lijepo se dogovore vidjeces promjene u stavovima…vidis u zadnji 15 dana ruska ambasada suti ne prica nista. Pocelo je…veceras idu sankcije…😁😁
Laz bahacenje bez pokrica ne prolaze nigdje…i opet hrvati na pogresnoj strani…stvarno ste majstori za izabrat😂😂
🙋‍♂️🇧🇦🇮🇱🇦🇹🇩🇪😎🇺🇸🇭🇷

Derim
Derim
1 godina prije

Da je iskazao simpatije prema uzepe politici bio bi najugledniji list na svijetu.🤣

Prorok
Prorok
1 godina prije

E hebi ga Covke ovi te izgurase i Dodicka uzese za svog predsednika…

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Englez na službi u USA, viđen je i u Sarajevu u ratno vrijeme, gdje je ugošćen kao kralj uz ono heljp baznia…
Nije se stoga čuditi ovakvim budsalaštinama koje gura kroz NYT.

Last edited 1 godina prije by Anonimac