Published On: Sub, velj 23rd, 2013

'Neka se Tomislav Nikolić odrekne titule "četničkog vojvode" '

U otvorenom pismu predsjedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, nevladine organizacije u Srbiji su zatražile neka se odrekne titule “četničkog vojvode” koja mu je dodijeljena 1993. na Romaniji jer bi “njegova gesta kojim se odriče te titule, iako ona nema nikakvu vrijednost i smisao, bio od velikog značaja za Srbiju i srpski narod i za njihove odnose s drugim narodima i državama”, javlja agencija Beta, a prenosi brojni mediji u Srbiji.
Potpisnici pisma, Savez antifašista Srbije, Helsinški odbor za ljudska prava, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, grupa Spomenik, predsjednik političkog vijeća IV Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond “Biljana Kovačević Vučo”, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za euroatlatnske studije, drže kako je “osnovni uzrok svih aktualnih teškoća Srbije njena nesposobnost odlučno se distancirati od mračnih 90-tih, istinski raskinuti s mitovima i zabludama jednog doba u kojemu je došla u sukob s cijelim svijetom”.

Oni zamjećuju kako se zadnjih godina “događa povratak tim mitovima i zabludama, povratak na javnu scenu onih koji su bili njihovi kreatori i realizatori, a s njima i povratak politikanstva najniže vrste”.
– Ako se ta tendencija kretanja unazad hitno ne zaustavi, treba se bojati da će se Srbija ponovo suočiti sa teškim iskušenjima. Uvijek je gesta prve osobe u državi bila primjer za ugled, a vaš simboličan raskid s prošlošću bio bi ohrabrenje za mnoge druge koji to isto žele učiniti, ali ne znaju kako će društvo na to gledati – navodi se u pismu nevladinih udruga Nikoliću. dodajući kako će “fenomen četništva u Srbiji, u najmanju ruku, ostati diskutabilan i kontroverzan dok o njemu, a posebice o neočetništvu iz 90-tih, najbliži susjedi Srbije misle sve najgore”.