Published On: Sub, lis 4th, 2014

“Neka prvo mudžahedine izbroje, pa tek onda umjetnike”

Dodik kaže i da mora vidjeti na koji način RS može tužiti visoke predstavnike pravosuđu njihovih zemalja za kršenje međunarodnog prava

Nije dugo trebalo čekati da Milorad Dodik uzvrati na prozivke većeg entiteta kako iz Rusije dovlači specijalce u Republiku Srpsku.

Predsjednik RS-a ustvrdio je da ‘oni koji upućuju zlurade komentare o boravku ruskih umjetnika u Banjoj Luci, trebaju prvo izbrojiti mudžahedine koji žive u BiH i nekontrolirano ulaze na njen teritorij’On je dodao da se “čak i opozicija RS-a uključila u prebrojavanje koliko je Rusa ušlo u RS, što je beznačajan broj“.
-Došli su tu da podrže jedan kulturni događaj – naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
Tvrdi da je ključno pitanje boravak “mudžahedina u BiH, a ne da li neko ovdje dolazi igrati narodne igre“.

Danas je ponovio tvrdnju da će palament RS-a odlučiti o ranijim odlukama visokih predstavnika što će biti uvod u najavljene ustavne reforme u RS-u.
On je rekao da namjerava predložiti da u jednoj od klauzula u novom Ustavu RS-a piše da se u RS-u može primjenjivati ono što je nametnuo visoki predstavnik u BiH samo ako to odobri republički parlament.
Kaže i da mora vidjeti na koji način RS može tužiti visoke predstavnike pravosuđu njihovih zemalja za kršenje međunarodnog prava te dodao da od toga neće odustati. – RS nije država, ali ona politika koju provodimo je što manje entitet, a što više država – ustvrdio je Dodik.
Ustavne promjene u RS-u najavio je za iduću godinu.

vecernji.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare