Published On: Pet, lip 10th, 2016

NEKA PARALELNA TRANSCEDENTNA BIH: Bevanda tvrdi kako vidi ekonomski rast

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda sudjelovao je danas na samitu ministara i guvernera regije u Bečićima koji je ove godine bio posvećen temi „Stabilizacija javnih financija bez žrtvovanja gospodarskog rasta“.

Iz Ministarstva financija i trezora BiH priopćeno je da su na samitu razmjenjena iskustva predstavnika država regije, a osnovne teme bile su provođenje socijalno-ekonomskih reformi, financijska konsolidacija, te procenat udjela javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP), kao i suradnja s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Bevanda je naglasio da zemlje regije dijele slična iskustva u razdoblju tranzicije, ali i u novoj etapi svog razvitka koji se temelji na procesu europskih integracija.

– Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom strukturalnih reformi i moramo naći rješenje za ograničavanje javne potrošnje što nije lak zadatak. Udio javnog duga u BDP-u je 41 posto i prvi put smo usvojili Srednjoročnu strategiju upravljanja javnim dugom kako bi kontrolirali zaduženja –  istakao je.

Naveo je da su ekonomski pokazatelji u BiH pozitivni i bilježi se rast, ali da se mora nastaviti provođenje strukturalnih reformi kako bi se taj trend održao.

Ministar financija i trezora BiH istaknuo je da suradnja s entitetskim ministarstvima financija daje rezultate i pozvao na bližu suradnju i predstavnike zemalja regiona, jer dijele slične probleme na svjetskom tržištu.

Na ovogodišnjem samitu ministara sudjelovali su ministri financija Crne Gore, Srbije,  Kosova, te Republike Srpske i Federacije BiH Raško Konjević, Dušan Vujović, Avdullah Hoti, Jelka Miličević i Zoran Tegeltija,  te zamjenik ministar financija Hrvatske Saša Drezgić.

Organizator petog samita ministara financija i guvernera regiona i ovog puta bio je beogradski magazin NIN, a ove godine održan je i panel za direktore poreznih uprava regiona, navodi se u saopćenju Ministarstva financija i trezora BiH.