NEKA NOVA SAMOKRITIČNA SDA: “Republika Srpska je jedan multietnički entitet. Tužiteljstvo da nas ispita i privede”

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH smatra da je obilježavanje 9. siječnja kao “Dan RS-a“ predstavlja grubo kršenje Ustava BiH te da je to direktan atak na suverenitet BiH i vladavinu prava.
O kršenju Ustava BIH glede odluke Ustavnog suda BIH oko Izbornog zakona nisu kazali ništa. No sudeći po logici SDA smatra da je i sama SDA načinila udar na suverenitet BIH i vladavinu prava.

Ovo je prvi put da jedna stranka u BIH, u ovom slučaju SDA poziva Tužiteljstvo BIH da ih privede:

Odgovorna lica u institucijama države i entiteta koja sudjeluju u kršenju Ustava BIH ušla su u sferu izvršenja krivičnog djela. Tražimo od Tužilaštva BiH da preduzme mjere.

– RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Ona može biti samo multietnički entitet u sastavu države BiH u kojem se moraju osigurati konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive – poručuju iz SDA.

– Zvaničnici Srbije i entiteta RS moraju biti svjesni da podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma  dovode u pitanje postojanje entiteta RS, jer ako prestane važiti Dejtonski sporazum prvo što će prestati postojati su entiteti koji su nastali u Dejtonu. Napad na mirovni sporazum je napad na mir u regionu – upozoravaju iz SDA.

more recommended stories