Published On: Sun, Jul 28th, 2013

NEK ZVIŽDI DO KAD HOĆE: Snowden može ostati na moskovskom aerodromu vječno

Ruski  zakoni ne ograničavaju vremenski boravak Edwarda Snowdena u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, a međunarodni zakoni ne dopuštaju da Rusija jednostavno “vrati” zviždača SAD-u, komentirano je danas iz ruskog ministarstva pravosuđa, javlja RT.

Ministarstvo je u priopćenju objasnilo da Snowden može ostati u tranzitnoj zoni koliko god želi, iako je SAD poništio njegove putne dokumente. Podsjećamo, Snowden se ondje nalazi preko mjesec dana, od 23. lipnja.

Washington i Moskva nemaju ugovor o izručivanju, ali je Rusija više puta u prošlosti u pojedinačnim slučajevima odlučila SAD-u izručiti njegove državljane.

Podsjećamo, Snowden je u SAD-u optužen za špijunažu, krađu i objavljivanje informacija u vlasništvu američke vlade. U Hong Kongu se skrivao tijekom objave niza članaka u britanskom listu The Guardian koji američku National Security Agency (NSA) prokazuju kao utvrdu globalne špijunaže koja nadzire i prikuplja podatke sa servera internetskih i telefonskih divova kao što su Facebook, Yahoo, Google, Apple i Microsoft o desecima milijuna korisnika. Kao izvor informacija predstavio se upravo Edward Snowden.