Published On: Thu, Sep 3rd, 2015

"Nek' Bog bude uz tebe, mali anđele. Oprosti nam…"

Očajna porodica malog Aylana pobjegla je od svirepog rata u Siriji i krvavih pohoda zloglasnog IDIL-a koji uništava i ubija sve pred sobom, ne birajući godine ni spol. Majka Rehan je željela zaštiti njega i njegovog petogodišnjeg brata Galipa, te je pobjegla s njima. Nažalost, doživjeli su tragičnu sudbinu i preminuli.
Tviteraši su napravili različite slike. Na jednoj je nacrtan s krilima anđela dok u ruci drži crvenu ružu, na drugoj je ponovo anđeo kojeg odvodi njegova majka s neba u raj, na trećoj drži balone – nešto s kojom se nikada nije imao priliku igrati. Korisnik Hassan Baber objavio je sliku na kojoj mrtvo tijelo posmatraju osobe iz arapskih zemalja s natpisom: “Izbjeglice dočekane u Saudijskoj Arabiji – 0, Kataru – 0, UAE – 0, Bahreinu – 0. #FreeSyria #SyriaCrisis”.


Tijelo dječaka osvanulo je na plaži u turskom Bodrumu. Na fotografiji se vidi sićušno tijelo dječaka koji izgleda kao da spava. Nakon putovanja preko cijele Turske Aylan je sa svojom porodicom trebao još samo preći tri kilometra Egejskog mora da se domognu grčkog ostrva Kos. Hiljade izbjeglica već je prošlo tim istim putem.

Ta ruta smatra se manje opasnom od nekih drugih koje izbjeglice također koriste. Tog dana, u dva čamca, krenulo je 20-ak izbjeglica. Najmanje 12 ih je stradalo, među njima još petero djece.

“Nek’ Bog bude uz tebe, mali anđele. Oprosti nam…”
[envira-gallery id=”179072″]