Neizvjestan početak suđenja dobrinjskoj koljačici: Dana Škrba se svakog dana može poroditi

Dana Škrba, optužena da je 23. veljače ove godine skalpelom brutalno zaklala sarajevskog fotografa Mustafu Bukvića, s kojim je bila u ljubavnoj vezi, izjasnila se pred sudijom za prethodno saslušanja da nije kriva. Kako  je potvrđeno u Kantonalnom sudu u Sarajevu, u roku od 30 dana, kako to nalaže zakon, trebao bi biti zakazan početak suđenja Škrbi.

Dijete u zatvoru

No, pitanje je kako će Škrba, koja je u osmom mjesecu trudnoće i svakog časa se može poroditi, biti transportirana iz tuzlanskog zatvora na suđenje u Sarajevo.

– Mi do sada nismo imali slučaj da je pritvorenica trudna i da treba da se porodi. Imali smo slučajeve da su osuđenice trudne, da su se porodile i u našem zatvoru postoje prostorije gdje mogu najviše dvije osuđenice s djecom da se smjeste. Dijete sa majkom u zatvoru može boraviti do treće godine. Kada je u pitanju Škrba, poduzimamo sve da pronađemo adekvatno rješenje – kazao je u izjavi za “Avaz” Jozo Vilušić, vršilac dužnosti direktora Kaznenopopravnog zavoda Tuzla.

Zdravstveno stanje

Prema njegovim riječima, Škrbino zdravstveno stanje prati zatvorski ljekar, a redovno ide i na ginekološke preglede u tuzlansku bolnicu.

– Do sada ljekar nije kazao da Škrba ima neke probleme u trudnoći. Ali, problem je kako Škrbu, koja je već u osmom mjesecu trudnoće, transportirati u Sarajevo na suđenje. Nijedan ljekar neće potpisati da se ona neće poroditi u putu – kazao je Vilušić.

Hoće li Škrba, koja je pritvorenica, ostati nakon poroda u tuzlanskom zatvoru ili će se, pak, iznaći neko drugo rješenje, za sada niko zna. Pitanje je hoće li suđenje uopće i početi u roku od 30 dana, kako to zakon nalaže, ili će biti odgođeno.

Skalpelom prerezala vrat fotografu

Prema optužnici, Škrba je 23. februara ove godine u 14.10 sati došla u fotografsku radnju “Foto San” u ulici Omladinskih brigada do broja sedam u sarajevskom naselju Dobrinja, u kojoj je radio fotograf Bukvić. Nakon što je ušla, Bukvić je zaključao ulazna vrata. Škrba je sišla s njim u podrumske prostorije pa ga je, koristeći stanje intimnosti i njegovo povjerenje, svirepo ubila tako što mu je skalpelom od devet centimetara nanijela smrtonosne povrede po vratu. Nakon ubistva, Škrba je fotografovo tijelo okrenula na leđa i potom ga pokrila dekom. U 15.05 sati napustila je radnju i pobjegla u Mostar, gdje je uhapšena.

more recommended stories