Published On: Pet, sij 3rd, 2014

Neisplaćivanje naknada HVO-u nasilje nad Hrvatima

ŠIROKI BRIJEG – Vlasti Županije zapadnohercegovačke s ocijenile su u petak nasiljem nad Hrvatima obustavu isplata naknada za bivše pripadnike Hrvatskoga vijeća obrane koje su naložile federalne vlasti, a zbog čega je predsjednik Federacije Živko Budimir smijenio ministra financija Antu Krajinu.

“Nezakonita obustava isplate invalidnina provedena na temelju nečije usmene zapovijedi i političkog naloga nije pitanje suradnje s općinama i županijom, nego klasičan primjer nasilja koje federalna Vlada provodi nad jednom skupinom svojih građana. U ovom slučaju, riječ je o Hrvatima ŽZH-a, invalidima i obiteljima poginulih branitelja”, stoji u otvorenom pismu više dužnosnika ŽZH-a kojega je potpisao i premijer ove županije Zdenko Ćosić i uputio premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću.

Nikšić je ranije zatražio od vlasti ove županije da dopuste nastavak revizije branitelja u općinama ove županije Posušju, Grudama i Ljubuškom. Kako to nisu omogućile, obustavljena je isplata naknmada bivšim pripadnicima HVO-a.

Federalnim vlastima, a prije svega premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću, vlasti u ŽZH nude suradnju u uspostavi zakonitosti i borbi protiv diskriminacije Hrvata.

Pozvali su se i na presudu Ustavnog suda FBiH koji je ocijenio da je provedba revizije branitelja neustavna i nezakonita te diskriminirajuća prema bivšim pripadnicima HVO-a.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir smijenio je u petak ministar financija toga entiteta Antu Krajinu jer nije na vrijeme osigurao isplatu primanja bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Taj potez je federalni premijer Nermin Nikšić ocijenio pokušajem ucjene i stvaranjem kaosa.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare