Published On: Pet, sij 10th, 2014

Neimenovani gardist progovorio o gay lobiju u Vatikanu

Švicarski tjednik Schweiz am Soontag objavio je ovih dana razgovor s neimenovanim bivšim članom Švicarske garde u kojem potonji opisuje ponašanje homoseksualnog lobija pri samom vrhu hijerarhije u papinskoj državi Vatikanu

Anonimni gardist ispričao je kako je tijekom službe bio izložen seksualnim ponudama svećenika, biskupa, utjecajnog člana vatikanske administracije i najmanje jednog kardinala. Izvor švicarskog tjednika ispričao je kako ga je jedne noći na mobitel nazvala osoba koja se predstavila kao kardinal i pozvala ga u svoju sobu. Opisao je i seksualne aluzije na zajedničkim večerama, pozive, pa čak i neprihvatljiva mu milovanja kojima je navodno bio izložen od predstavnika klera.

Članak u kojem se ne spominju imena prenio je Washington Post, dodajući da je intervju izazvao dosta publiciteta u Italiji i Švicarskoj, koja po tradiciji od 16. stoljeća ispostavlja elitnu stražu rimskome papi.

Neimenovani gardist, koji tvrdi da je služio u vrijeme pape Ivana Pavla II, pojasnio je da je prijavio neprihvatljivo ponašanje svojim zapovjednicima, ali da su mu oni odgovorili kako je sve krivo shvatio i da je to posljedica njegovog lošeg sporazumijevanja na talijanskom jeziku. Nije objasnio zašto je tako dugo čekao da sa svojim iskustvom izađe u medije.

Priče o gay lobiju unutar Vatikana, kao i unutar Švicarske garde, kružile su i ranije.

Washington Post primjećuje da je intervju objavljen u danima u kojima aktualni papa Franjo plijeni pažnju tolerantnim izjavama o homoseksualnosti. Lani je, govoreći o homoseksualnim svećenicima, dao poznatu izjavu: ‘Ako je netko gay, traži Gospodina i ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim?’