Published On: Pet, lis. 20th, 2017

NEGO KOLIKO? “Nije točno da ćemo dobiti 5 milijuna KM od stranaca za rušenje institucija RS”

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je Srni da nije točno da će oporba dobiti pet milijuna KM ukoliko uspije s kontinuiranim aktivnostima rušenja institucija Srpske do narednih izbora.

Govedarica je rekao da ova izjava predsjednika Srpske Milorada Dodika predstavlja “notornu neistinu i jednu od činjenica u maniru njegovih prevarantskih politika”.

On je dodao da je osnovni Dodikov cilj i onih koji ga podržavaju da proizvedu strahove kod građana, jer, kako kaže, i sami žive u strahu.

“Njegov pješčani politički sat je na izmaku i samo je pitanje je li to njemu jasno”, rekao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, Dodik ne može izraziti nacionalno jedinstvo, jer nema svijest da na takav način ne može da se ponaša predsjednik Republike, koji treba biti predsjednik svih građana.

“Možda bi i razumio takvu kvalifikaciju da je došla iz neke druge pozicije, institucije, ali nikako ne mogu shvatiti da to dolazi od predsjednika Republike Srpske”, kaže Govedarica.

On je upitao zašto se Dodik plaši izvanrednih parlamentarnih izbora, ako se on i SNSD, čiji je predsjednik, dobro kotiraju prema, kako je naveo, izrežiranim anketama o popularnosti političkih stranaka.

Govedarica smatra da usljed “nefunkcioniranja Narodne skupštine, izvanredni izbori trebaju biti održani do kraja godine”.

On je zaključio da će oporba nastaviti boriti se protiv aktualne vlasti koja, kako kaže, ne poštuje Ustav i zakone i koja uz pomoć parlamentarne većine, odnosno “kupljenih” zastupnika želi kreirati demokratski ambijent.

“Spremni smo dati otpor bezakonju, koji godinama čine”, dodao je Govedarica.

Dodik: Pet milijuna KM oporbi za pokušaj rušenja institucija Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će, prema informaciji koju je dobio od najrelevantnijih obavještajnih institucija regije, oporba koja u kontinuitetu do izbora pokušava devastirati institucije vlasti Srpske dobiti pet milijuna KM.

Dodik je rekao da je jedan od ciljeva koji je naveden u toj informaciji upravo ono što je tražio lider SDS-a Vukota Govedarica – raspuštanje Narodne skupštine Republike Srpske i da se pošalje vijest da ne funkcioniraju institucije Srpske.

On je podsjetio da je i ranije ukazivao na informacije obavještajne zajednice iz regije koje se odnose na plansko djelovanje oporbe.

“Znamo na koji način sve to ide i zato smo bili u mogućnosti pripremiti se na takvo djelovanje, tako da su oni upali u prazno”, rekao je Dodik novinarima u Ribniku.

On je upitao zašto predstavnici SDS-a nisu blokirali radni stol u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i prosvjedovali zbog sramne odluke Suda BiH u slučaju ratnog zapovjednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića.

“Zašto to niste uradili? Zašto ste došli u Republiku Srpsku to radititi?”, upitao je Dodik.

On je naglasio da oporba ima pravo izabrati način djelovanja, te da je vlast postupila dostojanstveno i politički hrabro kada je nastavila zasjedanje, iako je mogla narediti da predstavnici oporbe zbog nedoličnog ponašanja budu udaljeni iz zgrade parlamenta.

Dodik je poručio da Narodna skupština Srpske funkcionira i da je donijela važne odluke, poput Rezolucije o vojnoj neutralnosti.

Predsjednik Srpske kaže kako bi veleposlanica SAD u BiH Mauren Cormack konačno trebala prestati se mješati u unutarnje stvari u Republici Srpskoj, jer u Srpskoj nitko nije naivan, ni glup, niti se plaši nje.

On je naveo da Srpska nije rekla da BiH o tome ne treba odlučivati, već je samo donijela svoj stav o tom pitanju, stav koji važi za Republiku Srpsku i za njene predstavnike u svim institucijama koje o tome odlučuju.

Dodik je rekao da je poznato da HDZ, SDA, SDP zagovaraju politiku ulaska u NATO, a Srpska politiku neulaska, te da nitko nije rekao da se ovo pitanje neće naći pred nadležnim institucijama na razini BiH.

On je ponovio da Srpska poruku veleposlanica Cormack tumači na način da Republika Srpska ne smije imati svoj stav, te ocijenio da od “recidiva bivše američke administracije” dolaze podsticaji oporbi za takvo djelovanje koje se moglo vidjeti i u mnogim drugim zemljama.

Prema njegovim riječima, Srpska neće prihvatiti nikakvu “mjeru eventualne odmazde” bilo koga iz međunarodne zajednice, jer ima pravo na svoj stav.

“Ne sporimo da se na jedan način u nekom vremenu o tome odlučuje na razini BiH, nismo mi glupi da to ne znamo. Ali, ovo je naš stav, imamo pravo na stav, a kada imate stav imate i državu. Ova država ima svoj stav, ova država se zove Republika Srpska”, naglasio je Dodik.

On je rekao da BiH nije trebala biti stvorena, da je to propala država, najviše zahvaljujući strancima.

“BiH će se raspasti jednog dana na tih način. Republika Srpska sve što radi radi da dočeka to vrijeme i da pokaže da može sama egzistirati, da ima samostalnu teritoriju, Vladu kojoj narod vjeruje, proračun, institucije koje funkcioniraju”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je Srpska jedina koja bi mogla trenutno nastaviti živjeti sama, što ne bi mogle ni BiH, ni Federacija BiH, osim eventualno par županija./HMS/

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer