Published On: Sun, Nov 24th, 2013

NEGIRA BOŠNJAKE? BiH je i muslimanska i srpska i hrvatska država

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija nazočio je u subotu u Mrkonjić-Gradu ceremoniji svečanog obilježavanja 70. godišnjice Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Lagumdžija je položio cvijeće ispred Spomen doma u Mrkonjić-Gradu nakon čega je nazočio manifestaciji koju je organizirao SABNOR BiH.

Želim, prije svega, čestitati građanima naše zemlje Dan državnosti Bosne i Hercegovine. ZAVNOBiH je udario temelje moderne Bosne i Hercegovine kao države jednakih, države koja nije ni muslimanska, ni srpska, ni hrvatska, nego i muslimanska i srpska i hrvatska. A slobodno mogu dodati i svih ostalih koji u njoj žive. I danas, 70 godina nakon održavanja Prvog zasjedanja, odluke i poruke ZAVNOBiH-a su podjednako aktualne i vrijedne. Tada smo pokazali da se možemo dogovoriti kako ćemo živjeti i raditi zajedno, a to je poruka svima nama da u donošenje odluka poput one o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić- Finci“ trebamo uložiti maksimalne napore i kroz razgovore, uz asistenciju Europske unije, naći rješenje koje će voditi daljnjoj integraciji BiH“, istaknuo je Lagumdžija u izjavi za medije.

Ilustrirajući univerzalnost i aktualnost odluka ZAVNOBiH-a, Lagumdžija je posebno naglasio Deklaraciju Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Da se neko sjetio i u Daytonski Ustav Bosne i Hercegovine uvrstio dijelove ili cijelu Deklaraciju Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a, danas uopće ne bi bilo potrebe da razgovaramo o provedbi presude „Sejdić – Finci“. U Deklaraciji je, naime, izričito navedeno da aktivno i pasivno izborno pravo ima svaki građanin i građanka koji su navršili 18 godina života”, istaknuo je Lagumdžija.

On je pozvao one koji negiraju ZAVNOBiH i njegove odluke i poruke, da zajedno sa svima drugima u BiH, a poučeni principima ZAVNOBiH-a, kroz zajednički dogovor i iznalaženje kompromisa, rade na donošenju odluka u interesu svih naroda i građana, koje će doprinositi daljnjoj integraciji BiH, koja je podjednako važna kao i integracija BiH u EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.