Published On: Čet, lis 30th, 2014

Neformalna sjednica Predsjedništva BiH na N1- Čović, Ivanić i Izetbegović odgovarali i o gay paradi u BiH

Birači iz Republike Srpske kao što vidimo na razini entiteta preferirali su gospodina Dodika i SNSD, a na razini BiH kandidata Saveza za promijene gospodina Ivanića. Za koji blok će se odlućiti SDA- vidjet ćemo tko više nudi u smislu jačanja države i njezinog euroatlanskog puta, izjavio je upravo za televiziju N1 bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, na upit voditelja  Amira Zukića o tome s kim će koalirati SDA, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Inače novopokrenuta televija N1 organizirala je neformalnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva BiH, u emisiji Presing.

Tako su članovima Predsjedništva uz ostalo postavljana i pitanja o tome bi li podržali gay paradu u BiH. Sva tri člana su istakla da nemaju ništa protiv gay parade u bh.gradovima, ali da paradiranje nije potrebno da bi se obilježila i slavila seksualnost.

Čović je upitan o Komšiću, Ivanić o Dodiku, a Izetbegović o Radončiću.

Izetbegović je za Radončića rekao kako “proizvodi bolesno stanje u BiH, Ivanić za Dodika kako je 2propušteni potencijal, dok je Čović za Komšića rekao kako slika u Komšićevom uredu dovoljno govori o njemu.- Inače ga kao čovjeka uvažavam, dodao je

Čović je kazao kako je budućnost BiH u federalizaciji, koja će uključivati i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom, Izetbegović je rekao kako je budućnost BiH u europskim regijama koje bi prelazile entitetske granice i bile zasnovane na zemljopisnim i prometnim, a ne na etničkim kriterijima. – Ono što je moguće je možda ukrupnjavanje kantona, kazao je Izetbegović.

Ivanić je ponovio kako će podržati sve što neće dirati u Republiku Srpsku.

Na upit o riješenju za implementaciju presude Sejdić- Finci, i izmjenama izbornog zakona, Čović je kazao kako je uvjeren da će ovo pitanje biti rješeno u narednih 6 mjeseci na način da i Hrvati mogu izabrati člana Predsjedništva BiH, bez da drugi značajnije utječu na taj izbor.

Izetbegović je kazao kako je SDA predlagala tzv plutajuće kantone koje Hrvatima jamče 99 posto šanse, kao i Bošnjacima, da izaberu koga god hoće, pa makar to, kako što netko reče bio i Eskim. Treba tragat dalje za riješenjem, bez crtanja karata, koje će jamčiti da jedni drugima ne biramo članove Predsjedništva, kazao je Izetbegović.
Glupo pitanje, ali bi navijao za Srbiju”, kazao je Ivanić kao odgovor na pitanje za koga bi navijao u nogometnom meču BiH – Srbija, dok je Čović kazao da bi navijao za Hrvatsku u meču s BiH, ali da ne odbija gledati utakmice BiH i da se raduje svakoj pobjedi. Bakir Izetbegović je kazao da bi navijao “za boljeg” u meču Srbija – Hrvatska.

“Trebamo napraviti korak u odnosu na godišnji nacionalni plan. Unutar državne imovine koja je ogromna, treba iznaći rješenje gdje svaki nivo države povlači ono što mu treba”, kazao je Bakir Izetbegović na pitanje Amira Zukića o planovima za članstvo u NATO savezu i regulisanju državne imovine.

Čović je istakao da ima odlične odnose sa Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem, posebice da su ti odnosi napredovali u posljednjih nekoliko godina.

Mladen Ivanić je dodao da sa Nikolićem i Vučićem ima dobre odnose, dok je Bakir Izetbegović dodao da nema loše odnose sa rukovodstvom Srbije.

“Cilj nam je EU i odnosi u regionu i moraju biti dobri, to je prvi i glavni cilj, a sve ostalo ide na dnevnoj osnovi”, istakao je Mladen Ivanić i dodao da nema ništa protiv Amerike, Rusije, Turske i bilo koje druge države i da se ne bi protivio da bilo koja investira u BiH i otvori radna mjesta.

Bakir Izetbegović je kazao da ima određene nagovještaje zbog kojih očekuje pojačani angažman Sjedinjenih Američkih Država nakon ovih izbora, istakavši da su SAD uvijek bili veliki prijatelj BiH i da su “uvijek na našoj strani”. /HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare