Published On: Uto, ožu 3rd, 2015

NEDŽAD LATIĆ: Iza DF-a stoje Silajdžić, Mesić i Selimović

Politički analitičar Nedžad Latić tvrdi da koalicija SDA, HDZ-a BiH, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a nema snagu, niti kapacitet da realizuje ciljeve i zadatke koje je kroz njemačko-britansku inicijativu pred BiH postavila EU.

Napomenuvši da je upravo zbog toga zagovarao “veliku koaliciju” na nivou BiH, Latić je istakao da se sa današnjim danom ispostavilo da je bio apsolutno u pravu.

“Da većina sarajevskih medija nije pristrasna i da nisu gušili zagovornike ovakve koalicije sigurno bih imao više istomišljenika, jer uopšte nije bilo teško uočiti slabosti i ‘šupljine’ ove koalicije koju je kreirao Bakir Izetbegović, te predvidjeti kopals i ćorsokak u koji je ušla”, rekao je Latić Srni.

Komšić “kratkog fitilja” i dvojica vrlo konfliktnih “jastrebova” Suljagić i Bajrović

Na pitanje koji su, prema njegovom mišljenju, stvarni motivi odustajanja lidera DF-a Željka Komšića od formiranja Vlade Federacije BiH /FBiH/, Latić je upozorio da Komšić ima dvojicu vrlo konfliktnih “lijevih jastrebova” – Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, koji imaju vrlo iritantnu političku retoriku.

“Sam Komšić slovi kao političar ‘kratkog fitilja’ i sklon je da reaguje pod afektom.”

Mislim da je na to računao smireni /predsjednik HDZ-a BiH/ Dragan Čović koji je nevoljno prihvatio savez SDA sa DF-om”, kaže Latić, navodeći da je probleme donijela i “bura iz Hrvatske”, jer je Čović “dobio snažno zaleđe” nakon pobjede Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima i nakon što je porastao rejting HDZ-a Tomislava Karamarka.

Iza DF-a stoje Haris Silajdžić, Stjepan Mesić, te Mujo Selimović

Latić tvrdi i da iza DF-a “stoje” Haris Silajdžić i Stjepan Mesić, te Mujo Selimović, vlasnik “Sarajevske pivare”.

“Aktiviranjem priče o alternativnom plinovodu sa Krka, kojeg bi finansirala vlada iz Katara, a što su izlobirali Silajdžić i Mesić kao odgovor na gašenje ‘Južnog toka’, kojeg je forsirao /predsjednik Republike Srpske/ Milorad Dodik, trebalo je uticati i na geopolitičku poziciju BiH na način da se udalji od ruskog uticaja”, pojasnio je Latić.

Prema njegovom mišljenju, radi toga je Komšić tako promptno reagovao na izjavu lidera HDZ-a Tomislava Karamarka kojom se podržava Čovićeva ideja federalizacije BiH, a potom naprasito napustio sastanak gdje su se samo trebale raspodijeliti fotelje.

Čak i ako se Komšić “vrati u igru”, očekuju se tenzije i drama unutar sadašnje koalicije

Latić je upozorio da su sarajevski mediji suviše “pojednostavili priču” tako što su personalizovali politiku i političke opcije do te mjere da su stvorili animozitet prema Čoviću i Dodiku kao “razbijačima” BiH, te doveli do toga da je “ravno izdaji” svako mišljenje ili stav koji bi bio alternativa SDA i DF-u, odnosno SDS-u, PDP-u i NDP-u.

“Čović, koji je osvojio apsolutnu većinu hrvatskih glasova, prihvaćen je kao ‘nužno zlo’, inače bi radije prihvatili /lidera HDZ-a 1990/ Martina Raguža. Sada ni SDP, a posebno SBB BiH ne smiju ni pomisliti da se kanididuju kao alternativa”, navodi Latić.

Čak i kada bi se Komšić “vratio u igru”, Latić očekuje tenzije, pa čak i “dramu unutar sadašnjih članica koalicije”.

“Isti lobisti, poput Fondacije ‘Konrad Adenaur’, koji su lobirali za rušenje takozvanog ‘Aprilskog paketa’, danas stoje iza ove koalicije. Tako da se bojim da je i međunarodna zajednica podijeljena i da se EU našla u pat-poziciji ako bi i željela eventualno intervenisati da se dođe do jedinog realnog rješanja, a to je formiranje `velike koalicije` kakvu sam zagovarao”, zaključio je Latić.

Autor: Srna

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare