Published On: Pet, lis 19th, 2018

NEDŽAD LATIĆ: SDA-ovo pumpanje glasova preko džamija Komšiću odvest će Bosnu u pakao

 Gost talk showa “Dobar, loš, zao” bio je bošnjački intelektualac Nedžad Latić.

Smatra se kako se jedno od glavnih pravila novinarstva prikazati i drugu stranu neke priče. Iako bi se moglo reći da je gostovanje Nedžada Latića u talk showu “Dobar, loš, zao” prostor za drugačiju priču, zapravo ne mora tako biti. Kada je u pitanju (ne)poštivanje osnovnih pravila kao što je ustav, kada je u pitanju negiranje prava ljudima s kojima dijelite državni prostor te općeniti nedostatak političke mudrosti, onda se tu ne bismo trebali svrstavati “na strane” već na jasne činjenice.

Upravo zbog jasnih stavova i činjenica koje iznosi u javnost ugledni bošnjački intelektualac Nedžad Latić, publicist i novinar te glavni urednik portala The Bosnia Times, često je dolazio u neprilike, pa i fizičke napade.

Njegove priče strše van aktualnog sarajevskog mainstreama, kao i Latićev životni put čovjeka koji je završio medresu, službovao kao imam u jednoj sarajevskoj džamiji, ali zna braniti sekularnost i poštenje – bilo u politici, bilo unutar religijskih organizacija.

“Sjećam se kada je Alija Izetbegović govorio – ne uzmimajte sve što vam vlast pruža. Tada je bio vizionar, mislio da je to neka vrsta revolucije s njegovom strankom. Alija mi je bio promotor knjige o komunističkim zločinima i tada je rekao da često plemenite ideje poput socijalizma završavaju u kaljuži povijesti i zločinu. Nažalost tako je izgleda završila i njegova ideja.”, prepričava Latić koji je kao mlad podržavao politiku Alije Izetbegovića.

Tijekom bavljenja novinarstvom u bivšoj državi tvrdi kako je shvatio da je islamska zajednica bila u raljama KOS-a i UDB-e. Smatra da se do danas nije oslobodila većine tih pipaka. Iako je zajedno s bratom Džemaludinom bio je među najbližim suradnicima i prijateljima Alije Izetbegovića koji su u vrijeme komunizma i robijali zbog svojih političkih programa, danas smatra da trenutna ideologija oko SDA truje narod.

“Vjerski radikalizam i korupcija će ubiti originalnu ideju Alije Izetbegovića. mogu reći da su napad na mene izvršile tzv. parapolicijske organizacije pod kontrolom SDA, zovem ih odredi smrti”, dodaje Latić.

Smatra da je nevjerojatno da Slobodna Bosna kao radikalno lijevi medij i SAF potpuno isto razmjenjuju teme i koncepte. Tvrdi da je to utjecaj Turske i AK stranke na SDA koja je potaknula koncept pomirbe lijevih i desnih radikala. “Eksperti iz Turske su vodili kampanju SDA po istom obrascu kao i dolje i to nije neprirodno po pitanju suradnje, ali donose drugačiji mentalitet, puno su ostrašćeniji u politici za razliku od nas”, uspoređuje Latić.

“Na proteklim izborima je postojao inženjering i to planiran, jer takve stvari se ne rade stihijski, možda su imali dopuštenje međunarodne zajednice i njihovih lobija”, govori o lošem rezultatu Fahrudina Radončića za koje opet kao krivce detektira SDA. “Radončić treba zahvaljivati bogu što nije pobijedio. Ja mislim da bi ga ubili. Toliko ne našpanova situacija”, govori Latić.

Zbog toga te vjerojatnog pumpanja glasova za Komšića BiH će biti u paklu, smatra i dodaje kako je jedina nada koja je ostala za ovu državu – demokracija. A i ona je pokradena.

Treba spasiti odnose Hrvata i Bošnjaka. Ako Čović odluči otići s SDA u Parlament time će poniziti Hrvate. Ni Tihić, ni Silajdžić niti je ijedan bošnjački lider stajao iza Komšića. Samo Bakir Izetbegović šuti, jer su napravili ovo sada na izborima.”

U komentaru na aktualne napade na kardinala Puljića prisjeća se dobrih odnosa Alije Izetbegovića s Vatikanom te posredovanja kardinala Kuharića i Puljića u odnosima Izetbegovića i Tuđmana što današnji bošnjački ekstremizam ne poznaje niti priznaje. Postoje saznanja da su na terenu u džamijama i sl. postojale instrukcije da se po obiteljima glasuje po principu – dvoje za Džaferovića, jedno za Komšića, smatra Latić.

Kako je odlučio istražiti smrt Dženana Memića, što su o bošnjačkom preglasavanju Hrvata govorili prije sedam godina Senad Hadžifejzović i Senad Pećanin, zašto je Bakir Izetbegović ipak ušao u politiku, jesu li Dodika u politički vrh doveli Bošnjaci te ostale zanimljivosti pogledajte u video prilogu cijele emisije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare