Published On: Uto, stu 4th, 2014

Nedostatak Hrvata u Bosni, Bošnjaka u Hercegovini

Parlament FBiH neće biti lako popuniti kandidatima sva tri konstitutivna naroda. Naime, Hercegovini nedostaje Bošnjaka, dok u Bosni nedostaje Hrvata. Najveći problem će biti formirati Federalni dom naroda, a samim tim i ostalu izvršnu vlast.

Umjesto Stanka Vasića u Federalnom parlamentu Saša Mitrović, obojica kandidati DF-a, Vasić se na popisu izjasnio kao Bosanac, Mitrović kao Srbin. Ovakvu odluku donijelo je Središnje izborno povjerenstvo BiH da bi ispoštovala zakon i osigurala da predstavnici konstitutivnog naroda Srba budu zastupljeni u Zastupničkom domu Federacije BiH. S istim ciljem SIP je donio još tri odluke: umjesto Zdenke Džambas u Federalni parlament ulazi Mira Ljubijankić, umjesto Jasenka Selimovića Mira Grgić, mjesto Jasne Duraković-Hadžiomerović preuzet će Vesna Švancer.

– Za četiri godine ovakvih situacija će biti još i više. Većina stranaka, sem rijetkih građanskih, imaju jednoetničke liste i razumljivo je da će zbog toga manjinske skupine pripadnika drugih naroda kojih ima u ustavu izostati. To se desilo sada na radikalan način i ovo je jedno upozorenje, kaže profesor Mirko Pejanovic.

Isti problem je i u županijskim skupštinama. Nakon izbornih rezultata jasno je da su svi zastupnici u Skupštini Zapadnohercegovačke županije Hrvati, a prema Izbornom zakonu iz te izborne jedinice u Dom naroda Federacije idu četiri zastupnika: dva Hrvata, jedna Bošnjak i jedan Srbin.U Skupštini Tuzlanske županije nedostaje zastupnika konstitutivnog hrvatskog naroda. Iz ove županije u Dom naroda trebalo bi se delegirati tri zastupnika iz reda Bošnjaka, jednog Hrvata, dva Srbina i dva iz reda ostalih.

Primjenom postojećeg Izbornog zakona SIP će pronaći Hrvate za skupštinske klupe, ali je pitanje tko je do ovakvog političkog stanja doveo ovu zemlju. Ima li smisla govoriti o multietničnosti i konstitutivnosti naroda u zemlji u kojoj se Haris i Rasim izjašnjavaju kao Srbi, dok Bošnjaci nestaju u Hercegovini, a Hrvati u Bosni, zaključuje FTV.

Dnevnik.ba