Published On: Sub, ruj 12th, 2020

NEDOPUSTIVI PRITISAK NA PRAVOSUĐE: Klub SDA Tadić je Tužiteljstvo BiH pretvorila u “privatnu prćiju”, smeta joj Mehmedagić, a ne smetaju četnički snajperisti

Stranka demokratske akcije, odnosno njen Klub zastupnika u Zastupničkom domu nastavlja s nedopustivim pritiskom na rad Tužiteljstva BiH, napose na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Naime, Klub zastupnika SDA u ZD PS BiH smatra da je “formiranje predmeta” protiv direktora OSA-e BiH, na temelju anonimne prijave, jeftini političko-propagandni čin.

Tužiteljstvo BiH je u proteklom razdoblju bombardiralo građane brojnim „formiranim predmetima“, koji su zatim redovno završavali u korpi za smeće, jer su očigledno bili pokrenuti isključivo zbog medijskih i PR potreba, a ne na temelju ozbiljnih argumenata i istrage.

U kontekstu ovog predmeta važno je naglasiti da Gordana Tadić nije bila spremna podići optužnicu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, čak i nakon što se pojavio snimak na kojem se zorno vidi kako prima mito, a „formira predmet“ protiv direktora OSA-e s očiglednom političkom tendencijom, što dovoljno govori o profesionalnom srozavanju tužiteljice Tadić, navodi Klub zastupnika SDA.

Također ističu kako je frapantno da ulicama Bosne i Hercegovine i susjedstva slobodno šetaju četnički ratni zločinci, izvršitelji genocida u Srebrenici i snajperisti koji su ubijali djecu po Sarajevu, a da Gordana Tadić nema namjeru procesuirati ih, već je Tužiteljstvo svela na svoju “privatno-političku prćiju”.

– Ovakav odnos se mora u što skorijem roku mijenjati, a prvi korak je sve izvjesnija smjena Gordane Tadić – ističu iz Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zaprimilo prijavu protiv ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića nakon čega je formiran predmet.

Prema prvim informacijama predmet je formiran na osnovu anonimne prijave protiv direktora OSA-e koju je navodno dostavila skupina nezadovoljnih uposlenika te agencije.

“Tužilaštvo BiH je primilo prijavu. Formiran je predmet koji je predan u rad postupajućem tužitelju U tijeku su provjere navoda iz prijave”, navodi se iz Tužiteljstva BiH u odgovoru medijima.

U anonimnoj prijavi protiv prvog čovjeka OSA-e i zaposlenika navode se sumnjive radnje unutar agencije.

Mehmedagića već duže vrijeme optužuju i da nema validnu fakultetsku diplomu.