Published On: Tue, Dec 24th, 2013

Nedjeljko Babić: Ako triba, spajat ću i istospolne brakove

O Nedjeljku Babiću Gangsteru, bračnom posredniku iz Runovića, više doista nije potrebno nešto pisati.

Zapravo, o njemu su napisane priče, na stotine novinarskih kartica, poznato je lice svih televizijskih kuća u Hrvatskoj, a dokumentarni film o njemu i njegovu radu “Gangster te voli”, redatelja Nebojše Sljepčevića, ove je godine osvojio prve nagrade na Zagreb Doxu 2013., kao najbolji film u izboru publike, zatim nagradu Mediteran film festivala u Širokom Brijegu, zatim nagrada Dokuart 2013. u Bjelovaru, također nagrada publike, te najnovije priznanje iz Bjelorusije. Tamo je Gangsterov film osvojio specijalnu nagradu na Minsk International film festivalu, za ironičan pogled na stvarnost. A kada se tome pridoda i Nedjeljkova najdraža ovogodišnja nagrada, a to je nagrada Osoba godine Imotske krajine po izboru slušatelja Radiopostaje Imotski, s pravom će reći da mu je 2013. bila najuspješnija u životu.

– Je, brate, tako je. Biti najbolji i najpriznatiji u svom kraju, biti prorok u svom mistu, vrijedi ti više od svih nagrada. A meni je broj 13 sritan broj. Rođen sam na datum 13., a i ova 2013. bila je za pamtit. S njom sam okrunio i trideset godina ovoga moga rada na uzdizanju populacije u našem hrvatskom puku. Nije mala stvar spojiti 680 osoba dva spola i osigurati im bračnu zajednicu, djecu, radost. A upravo tih 340 brakova, koliko sam do sada osigurao, moja je i najveća nagrada – veli nam Nedjeljko.

– A počelo je teško, virujte mi. Ni moja supruga nije se baš složila s poslom koji radim, no kada je vidjela da je to posao kao i svaki drugi, digla je ruke. A u ovih trideset godina, bilo je svega i svačega. Čak sam i svoju prvu curu udao za drugoga. Kako? Pa lipo, moj prijatelj došao iz undašnje vojske, a ja krenuo u vojsku u Zadar. Mislim se ja, oće li ili neće moja cura izdržat bez mene. Pa opet mislim da ne pati, neka ide mome prijatelju. I dandanas su zajedno i sretni su, baš kao i ja – kazuje Nedjeljko.

Pitam Nedjeljka kako mu se posao internacionalizirao i pojačao, pogotovo nakon pustih nagrada koje je dobio ove godine.

– Da, proširio sam područje rada. Sada, osim već pouzdanih Rumunjki, javljaju mi se cure iz Ukrajine, Bjelorusije, Amerike, Njemačke, Austrije. O našima da i ne govorim. A također i momci, udovci, udovice, oni od 25 do 90 godina, a one od 21 pa nadalje tamo iza šezdeset. Dobar glas se daleko čuje. Imam domaćica, pa fakultetski obrazovanih žena, muškaraca od obrtnika, poljoprivrednika, do ekonomista, pravnika i aktivnih vojnih osoba. Imaju povjerenja u mene i ja samo radim, spajam. Moja je prva, a o njima ovisi kako će dalje – veli Nedjeljko.

A koji su kriteriji, posebno kod žena?

– Kriteriji? Otprije dvadesetak godina gledale su cure kakav je izgled, jel momak naočit, no danas bi sistematizirao kriterije ovako. Prvo jel situiran, radi li, prima li plaću, ima li dobru mirovinu, kuću, auto. Pod dva, tu bi stavio izgled, a pod tri obrazovanje. Nijedna posebno ne traži da on ima fakultetsku diplomu. Takvi danas i ne rade i najviše ih je na Zavodu – kaže Nedjeljko.

Ljubavna priča iz Kaštela

– Nema ti lipe veze između muškarca i žene ako nema i pisme, normalno uz dobar džep. Zato sam ja svoj talent za pjevanje oplemenio izdavanjem dva CD-a s lijepim pjesmama. Najnovija moga Age Kujundžića glasi “Volim žene sve”. Znači, ljubav nema granice, bila plava, crna, žuta, ženu treba voljeti. Zato i stih “volim žene, žene crne, zbog njih moje srce trne”.

Čujemo da se sprema veliki party za usamljene za Novu godinu.

– Da, to je tradicija, no ove godine čak njih šezdeset pozvano je u ugostiteljski objekt “Love story” u Kaštel Starom. On s jedne, ona s druge strane. Uvjeren sam da će već sljedeće godine upravo s toga druženja biti novih brakova. I dice, dakako – veli Nedjeljko.

Josipovićeva čestitka

Na premijeri filma “Gangster te voli” na prestižnom Zagreb Doxu u Zagrebu, Nedjeljku je ruku stisnuo i sam predsjednik Ivo Josipović pohvalivši njegov rad. Također, Nedjeljkov film u Imotskom pratio je do sada nezabilježen broj gledatelja, njih više od 700.

Kako Bruxelles naredi

Nezaobilazno pitanje Nedjeljku Babiću Gangsteru bilo je i ono hoće li odbiti posredovanje u spajanju istospolnih osoba, ako ga zamole.

– Čujte, rekao sam da ljubav ne poznaje granice, vjeru, racu, boju. Do sada to nisam radio, jer sam i ovako imao puno posla. No, ako bude s moje strane ugrožen ugled Hrvatske, te ako dođe naređenje iz Bruxellesa da bih trebao otvoriti i tu posebnu filijalu, nema problema, snaći ćemo se – pun smijeha reče nam Nedjeljko.

Slobodna Dalmacija