Published On: Uto, lis 7th, 2014

NEČUVENO Za austrijsku novinsku agenciju Komšić je predstavnik hrvatske manjine, a hrvatske stranke ne postoje

U Fedetraciji BiH najizgledniji pobjednik izbora će biti Željko Komšić i njegova Demokratska fronta, a u RS Milorad Dodik i njegov SNSD, objavio je austrijski “Standard” analizu koju je uradila Austrijska novinska agencija (APA).

Sve objektivne procjene, piše “APA”, a prenosi Hrvatski Medijski Servis, govore da ni u jednom segmentu neće biti velikih iznenađenja.

“Ocjene o porazu Milorada Dodika za predsjednika srpskog dijela BiH od strane protukandidata oporbe Ognjena Tadića dosad su se pokazale samo kao obične špekulacije”, navodi se u članku. Naime, kako je istaknuto, očekuje se da će nakon izbora u RS najjača stranka i dalje ostati Dodikov SNSD.

“Prema sprovedenim analizama, SNSD može računati na otprilike 34 posto glasova, što je za nekih četiri posto manje u odnosu na opće izbore iz 2010. Najjača oporbena, SDS, s Tadićem kao regionalnim predsjedničkim kandidatom, bi trebao osvojiti oko 21 posto glasova, što je za dva posto više nego 2010. godine”, piše APA.

Daleko iza njih su, kako se navodi u članku, ostale stranke – PDP s oko četiri posto, SRS s tri i DNS s oko dva posto.

Kao najvećeg favorita u FBiH Austrijska novinska agencija vidi Željka Komšića, koji mjesecima vodi u svim relevantnim istraživanjima.

Austrijska novinska agencija navodi kako je “predsjednik stranke, Željko Komšić, bio jedan od vođa SDP-a, a proteklih osam godina je proveo kao predstavnik “hrvatske manjine” u državnom predsjedništvu.

S obzirom na to da je DF nova politička snaga, još je rano ocjenjivati njen rad”, naveli su u tekstu.

“APA” piše kako DF može računati s oko 18 posto glasova u FBiH, dok je iza nje SDA s 15 posto. Istakli su da će SDP, koji je prije četiri godine bio pobjednik u FBiH, imati više od 11 posto, a SBB nešto manje – oko devet posto.

Hrvatski Medijski Servis navodi kako je indikativno to što novinska agencija iz zemlje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Valentina Inzka u izviještaju iz Sarajeva nije znala da Komšić nije hrvatski predstavnik, da je Hrvate je svela na manjinu i da nije primjetila hrvatske političke stranke.. ije, valjda da izvijestitelj APA-e iz Sarajeva nije znao da su Hrvati u BiH, bez obzira na svoju brojnost, po Ustavu, jedan od tri suverena i ravnopravna naroda, a znao je da postoje minorne srpske stranke poput PDP-a, SRS-a ili DNS-a./HMS/