Subota, 15 lipnja, 2024

"Nećemo odgovarati Srbiji, za koji mjesec će se sve ionako primiriti"

Must Read

“Nema nikakve potrebe za komentiranjem izjava srpskih dužnosnika, pa tako ni Aleksandra Vučića koji je u New Yorku operaciju Oluja opisao kao neselektivni napad na srpsko stanovništvo kojim je protjerano 250 tisuća Srba i to proglasio najvećom humanitarnom katastrofom od početka sukoba na području bivše Jugoslavije”.
Tako je neslužbeno za Jutarnji list stav vrha državne politike komentirao hrvatski dužnosnik koji je dobro upoznat s odnosima između Hrvatske i Srbije.

Svakodnevni problemi

U prijevodu, i u Vladi i u Uredu predsjednika ostaju pri odluci donesenoj poslije oslobađajućih presudaAnti Gotovini i Mladenu Markaču, a to je da će se maksimalno izbjegavati, čak i verbalna, radikalizacija odnosa sa Srbijom. Računa se da će vrijeme napraviti svoje i srpski političari će za mjesec-dva morati prestati svakodnevno pričati o Oluji i Haagu i okrenuti se svakodnevnim problemima. Zbog toga su prešućene optužbe koje je uputio Aleksandar Vučić, nekada sljedbenik Šešeljeva četničkog pokreta, a danas potpredsjednik Vlade Republike Srbije.
Osim toga, državni vrh u Srbiji vidljvo je nesinkroniziran i svaki viđeniji političar nastupa s drukčijom porukom. Tako je bivši ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić pompozno (i uglavnom preuveličavajući) najavio da će 10. travnja 2013. u UN-u organizirati tematsku raspravu o zločinima nad Srbima u Oluji, a ubrzo ga je napao ministar Rasim Ljajić optužbom da UN koristi za samopromociju. Ili najnoviji Vučićev nastup u New Yorku u kojem je Srbe prikazao kao žrtve, a Hrvatsku kao agresivnu državu, dok je samo 24 sata ranije srpski premijer Ivica Dačić u Bruxellesu javno priznao da javnost u Srbiji treba znati da je Srbija izgubila rat.

Sviđa im se Dačić

– Mi nismo pobijedili u ratu jer da smo pobijedili, ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvijek ima mjesta za herojstvo, ali ne za uzaludne žrtve – rekao je Dačić.
U takvim okolnostima političari u Zagrebu ne žele se osvrtati na rafalne izjave koje nakon oslobađajuće haaške presude stižu iz Beograda, ali diskretno priznaju da im se sviđa Dačićev zaključak da je Srbija izgubila rat.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -