Published On: Sub, pro 8th, 2012

"Nećemo odgovarati Srbiji, za koji mjesec će se sve ionako primiriti"

“Nema nikakve potrebe za komentiranjem izjava srpskih dužnosnika, pa tako ni Aleksandra Vučića koji je u New Yorku operaciju Oluja opisao kao neselektivni napad na srpsko stanovništvo kojim je protjerano 250 tisuća Srba i to proglasio najvećom humanitarnom katastrofom od početka sukoba na području bivše Jugoslavije”.
Tako je neslužbeno za Jutarnji list stav vrha državne politike komentirao hrvatski dužnosnik koji je dobro upoznat s odnosima između Hrvatske i Srbije.

Svakodnevni problemi

U prijevodu, i u Vladi i u Uredu predsjednika ostaju pri odluci donesenoj poslije oslobađajućih presudaAnti Gotovini i Mladenu Markaču, a to je da će se maksimalno izbjegavati, čak i verbalna, radikalizacija odnosa sa Srbijom. Računa se da će vrijeme napraviti svoje i srpski političari će za mjesec-dva morati prestati svakodnevno pričati o Oluji i Haagu i okrenuti se svakodnevnim problemima. Zbog toga su prešućene optužbe koje je uputio Aleksandar Vučić, nekada sljedbenik Šešeljeva četničkog pokreta, a danas potpredsjednik Vlade Republike Srbije.
Osim toga, državni vrh u Srbiji vidljvo je nesinkroniziran i svaki viđeniji političar nastupa s drukčijom porukom. Tako je bivši ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić pompozno (i uglavnom preuveličavajući) najavio da će 10. travnja 2013. u UN-u organizirati tematsku raspravu o zločinima nad Srbima u Oluji, a ubrzo ga je napao ministar Rasim Ljajić optužbom da UN koristi za samopromociju. Ili najnoviji Vučićev nastup u New Yorku u kojem je Srbe prikazao kao žrtve, a Hrvatsku kao agresivnu državu, dok je samo 24 sata ranije srpski premijer Ivica Dačić u Bruxellesu javno priznao da javnost u Srbiji treba znati da je Srbija izgubila rat.

Sviđa im se Dačić

– Mi nismo pobijedili u ratu jer da smo pobijedili, ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvijek ima mjesta za herojstvo, ali ne za uzaludne žrtve – rekao je Dačić.
U takvim okolnostima političari u Zagrebu ne žele se osvrtati na rafalne izjave koje nakon oslobađajuće haaške presude stižu iz Beograda, ali diskretno priznaju da im se sviđa Dačićev zaključak da je Srbija izgubila rat.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare