Published On: Pon, sij 12th, 2015

Neće se promijeniti politika Hrvatske u regiji

BANJA LUKA – Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić vjeruje da pobjedom Kolinde Grabar-Kitarović na jučer završenim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj neće doći do neke bitnije promjene u vanjskoj politici te zemlje, jer je svima u regiji u interesu mir, stabilnost i dobrosusjedski odnosi.

– Vanjska politika Hrvatske prema regiji i državama regije ne bi trebalo bitnije da se mijenja. Možda će dobiti neke specifikume HDZ-ovih stavova, ali ne vjerujem da će to biti bitno izvan okvira politike koju je dosad vodio Ivo Josipović – rekao je Čavić u izjavi Agenciji Fena.

Podsjetio je da je svima cilj u regiji Europska unija i ne vjeruje da će druge zajedničke ciljeve u regiji “napustiti” Kolinda Grabar-Kitarović.

Vjeruje da će se nastaviti razumnim putem dobrosusjedskih odnosa i njihove afirmacije, bez obzira tko je na čelu Hrvatske ili susjednih država, pa i entiteta.

Čavić je još ocijenio da su u regiji održani već treći izbori, u kratkom vremenu, au kojima se izbor predsjednika vrši na vrlo tijesnoj razlici između dva kandidata.

To se prvo dogodilo, kazao je, u Srbiji između kandidata Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, zatim u Republici Srpskoj između Milorada Dodika i Ognjena Tadića, a sada iu Hrvatskoj gdje su se u izbornoj utrci nadmetali Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović.

Smatra da to govori da su političke situacije poprilično neuravnotežene i da postoje dva podjednako snažna politička bloka, bar u izbornoj godini.

– Takva situacija je sada u Hrvatskoj, gdje postoji ogromna količina nezadovoljstva kod građana ekonomsko-socijalnim stanjem, pa su onda spremni i da zaborave grijehe stranke koja je kandidirala Kolindu Grabar-Kitarović, a ti grijesi su vrlo svježi i vezani su za vrijeme Ive Sanadera – ocijenio je predsjednik NDP-a Dragan Čavić u izjavi Agenciji Fena.

Pobjednica hrvatskih predsjedničkih izbora Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je na jučer održanim izborima 50,74 posto glasova, a predsjednik u odlasku Ivo Josipović 49,26 posto glasova hrvatskih birača.

Prema privremenim neslužbenim podacima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Republike Hrvatske, koji se temelje na 99,98 posto biračkih mjesta, razlika je 1,48 posto glasova.

Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 1.114.865, a Ivo Josipović 1.082.430 glasova, što je razlika od 32.435 glasova.

Na izbore je izašlo 59,06 posto birača.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com