Published On: Pon, stu 6th, 2017

Neaktivnost mladih nije problem samo u Mostaru nego u cijeloj državi

Nastavnički fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” proveo je istraživanje o temi “Nivo participacije mladih u kulturi mladih u Mostaru”, a održana je i panel diskusija o temi “Mladi i kultura mladih u Mostaru”, a generalni zaključak istraživanja je da su mladi u participaciji kulture neaktivni, nedruštveni, nesolidarni, a može se reći čak i netolerantni.

Samo trećina aktivna

Istraživanje je obuhvatilo više od 600 ispitanika, a među njima su bili mladi iz sedam mostarskih srednjih škola, uključujući bosanski i hrvatski nastavni plan i program, četiri fakulteta, brucoše i maturante. Rezultat istraživanja pokazao je da među mladim Mostarcima vlada apatija, kao i da svo svoje slobodno vrijeme provode bez humanog i kreativnog djelovanja.

Kroz istraživanje su provučena pitanja o stilu i načinu života, kao i o tipu osobnosti mladih ljudi, a rezultati ovog istraživanja su na kraju bili poražavajući. Osim navedenoga, rezultat istraživanja je prikazao i da bi mladi bez premca iskorištavali ljudske resurse, što pokazuje da anketirana generacija mladih nije obzirna prema svijetu i okolini u kojoj se nalazi, što znači da mladi nisu ni solidarni. Sudionik u istraživanju, doc. dr. Jasmin Peco, naglasio je da je jedna trećina mladih koliko-toliko aktivna u svojoj lokalnoj zajednici, što je niska razina aktivizma mladih, kojom se inače potiču društveno pozitivne vrijednosti.

Sociolozi smatraju da je takav položaj mladih u Mostaru refleksija, ne samo posttranzicijskog, postkonfliktnog stanja u BiH, nego generalno stanja u postmodernom društvu. Razgovarali smo s nekoliko studenata kako bi nam kazali svoje mišljenje i kako oni vide mlade u Mostaru, piše Večernji list BiH.

” Kao i u svakom narodu, i među mještanima Mostara ima svega. Nije rijetko da susrećemo ljubazne, kao i one koji su nepristupačni, koji su neaktivni i ne žele pružiti pomoć. No, mislim da to nije pitanje samo mladih u Mostaru, nego mlađe generacije u cijeloj državi”, kazala nam je Ivona Blažević, studentica mostarskog Sveučilišta. Mišljenje ove mlade studentice dijeli i studentica ekonomije Martina Marić.

“Budući da sam završna godina ekonomije, imala sam priliku susresti se s velikim brojem ljudi. Naravno, ne možemo uvijek generalizirati stvari, ali činjenica je da je većina mladih neaktivno. Veliki broj je i onih koji su ‘mlaki’, bez cilja i ambicija “, kaže nam Martina u razgovoru, dodavši da slika ovog istraživanja prikazuje mlade u cijeloj BiH, pa i regiji, a ne samo u Mostaru.

Kako provode vrijeme?

Da je sve više mladih neaktivno, prikazali su i rezultati istraživanja koji pokazuju vrlo zabrinjavajuće podatke. Tako je samo devet posto mladih Mostaraca kazalo kako su aktivni samo u školskim ili fakultetskim aktivnostima, dok ih 72 posto nema nikakvo iskustvo u volontiranju. Od ukupnog anketiranih, samo četiri posto mladih u slobodno vrijeme čita knjige, 37 posto to isto vrijeme provodi na internetu, dok 35 ispitanika slobodno vrijeme provodi u druženju s prijateljima.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x