''Ne želimo dijeliti Mostar s OHR-om i Strankom demokratske akcije''

large (13)Gradski odbor HDZ BiH Mostar pozdravlja povratak SDA, u pregovarački proces oko provedbe odluke Ustavnoga suda BiH, nakon više od pola godine.
Drago nam je da su konačno shvatili da se pregovori vode između političkih stranaka, da je djelovanje Kluba Bošnjaka, nakon 4. studenoga 2012. godine nelegalno i nadamo se da će ubuduće odgovorno i konstruktivno sudjelovati u pregovorima na dobrobit Grada Mostara i njegovih građana, navede iz GO HDZ BiH Mostar.
Ističu kako je bilo prijeko potrebno da konačno nakon pola godine predstavnici OHR – a i SDA sjednu za isti sto i razmijene stajališta. Iz GO HDZ BiH Mostar se nadaju da su obje strane konačno shvatile da Mostar treba urediti kao normalan grad, ni manje ni više, nego kao ostale jedinice lokalne samouprave u BiH i da su razgovori išli upravo u tom smjeru.
Naime, OHR je od samog početka medijacije pregovore poveo u krivom smjeru i razvidno je bilo od početka kako se neće i ne mogu dobro završiti. Umjesto da svakom prijedlogu daju prigodu da bude ravnopravno tretiran, a da ne kažemo da su kao “lučonoše demokracije“ morali dati prednost prijedlogu koji Mostar uređuje kao normalan grad i sve ostale jedinice lokalne samouprave, oni su od samog početka te prijedloge gurali na marginu i a priori ih odbijali i proglašavali ekstremnim, isto kao i prijedlog koji dijeli Grad, ističe se u priopćenju GO HDZ BiH Mostar.
Pitaju se je li razlog tomu što su kreatori tih prijedloga HDZ BiH i HDZ 1990., odnosno predstavnici izborne volje Hrvata u Gradu Mostaru.
Žalosti činjenica što smo svi svjesni kako su pregovori u organizaciji OHR – a vjerojatno propali. Ured visokog predstavnika kao njihov organizator i posrednik u procesu provedbe odluke Ustavnoga suda BiH i preustroja Grada Mostara je izgubio svaku vjerodostojnost, jer se neiskrenim i neprofesionalnim pristupom problemu Mostara i njegovih građana, naručivanjem kvazi anketa i političkim spinovima ponaša kao neka nova politička organizacija koja je krenula u kampanju za predstojeće izbore, istaknuli su iz Gradskog odbora.
Stajalište Gradskog odbora HDZ BiH Mostar je jasno. Ne želimo dijeliti Mostar s OHR – om i Strankom demokratske akcije.
Prijedlog izborne volje Hrvata u Gradu Mostaru je općepoznat, razrađen je do detalja, iskomuniciran u javnosti i u pisanoj formi dostavljen i Uredu OHR – a i svim veleposlanstvima zemalja članica Upravnog Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).
Osim političkih spinova nismo bili u prigodi vidjeti nijedan ozbiljan, suvisao i argumentiran neki drugi prijedlog, a posebice ne u pisanoj formi, koji bi Gradu Mostaru donio neko trajno dobro. Nažalost, OHR je svjestan činjenice da je njihov neprincipijelni i manjkavi projekt provedbe odluke Ustavnoga suda BiH propao, te krivnju nastoje prebaciti na druge. U dobro poznatoj maniri balansiranja i dodvoravanja određenim političkim i vjerskim krugovima nastoje izjednačiti krivnju i odgovornima proglasiti i one koji su od početka procesa odgovorni, konstruktivni i živo zainteresirani za kvalitetno i trajno održivo rješenje, piše u priopćenju.
Na koncu, GO HDZ BiH Mostar poziva Ured visokog predstavnika (OHR) i sve zainteresirane političke subjekte da se okupe oko ideje ustroja Mostara kao normalnog grada poput svih ostalih u BiH. Ne zaboravimo da je i Mostar dio Bosne i Hercegovine i da za njega ne smiju vrijediti nikakva posebna pravila.
Također pozvali su sve aktere provedbe odluke Ustavnoga suda BiH da se ozbiljno, konstruktivno i odgovorno uključe u proces u kojem su svakako nepoželjni modeli ponašanja politikanstvo i političke igre ispod stola.
Iz GO HDZ BiH Mostar pozvali su sve da ulože iskrene napore kako bi se proces žurno okončao i održali lokalni izbori u Gradu Mostaru. Svi moraju shvatiti da Grad koji će za četiri mjeseca biti na granici Europske unije ima samo jedan put, a to je moderna, europska perspektiva jedinstvenog Mostara.