Published On: Thu, Aug 17th, 2017

NE ŽELE PREDATI: RS bivši stožer Ratka Mladića i Titovo atomsko sklonište smatra svojom teritorijom

Zapovjedni stožer Ratka Mladića “Veliki Žep” u Han Pijesku, veliki prijeratni kompleks koji uključuje i atomsko naselje koje je dao sagraditi Josip Broz Tito, bit će vlasništvo Oružanih snaga (OS) BiH kao prvi objekt iz Republike Srpske nakon što tamošnje vlasti godinama pokušavaju izbjeći taj scenarij koji omogućava aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om.

“Otimačina teritorija”

Taj objekt, koji je nastao kao zaštita za 500 odabranih u slučaju nuklearnog rata, mogao je izdržati sve udare sa svim uvjetima, a tu je bio i luksuzni ured namijenjen predsjedniku bivše SFRJ Josipu Brozu Titu. Povratak te imovine državi BiH rezultat je odluke Ustavnoga suda koji je odbio kao neosnovanu žalbu RS-a podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekt “Veliki Žep” u Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

 

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš smatra kako je ta odluka korak naprijed prema aktiviranju MAP-a. 
“To je doprinos nastavku daljnjeg knjiženja vojne imovine. Pozdravljamo tu odluku. 
Ovime smo korak bliže MAP-u, oko čega postoji suglasje”, rekla je Pendeš za Večernji list.

U RS-u, očekivano, ocjena kako je riječ o neustavnoj odluci te će se i dalje tražiti načini osporavanja provedbe te odluke, a u političkom Sarajevu ocjena kako je riječ o pobjedi.

“Ovo je točka na ‘i’ za knjiženje ne samo objekta ‘Veliki Žep’ u Han Pijesku nego, po načelu precendentnog prava, moguće je svu vojnu – državnu imovinu knjižiti na njezina stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH”, ocijenio je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amir Jerlagić.

Jerlagić se ustvari referirao na to da je nekadašnji predsjednik te stranke Haris Silajdžić, koji se, kao član Predsjedništva BiH, uspio, kako tvrde, izboriti za aktivaciju MAP-a, no da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno.

Istodobno, “Udaraju na Republiku Srpsku, na ime i prezime, rođendan i imovinu, na stvari koje su najsvetije. RS ne može ostati nijem”, rekao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. O odluci Ustavnog suda BiH oglasila se i premijerka RS-a Željka Cvijanović koja je kazala kako ona potvrđuje da je na djelu “otimačina teritorija Republike Srpske” te da je to sinkronizirana akcija koja dolazi s razine BiH i iz kuhinje dijelova međunarodne zajednice, usmjerena na razvlašćivanje RS-a.

Što se tiče stava institucija Republike Srpske o imovini, Cvijanović je navela da je on jasan, to pitanje se rješava isključivo političkim dogovorom, a ne “sudovanjem”.

Identično stajalište Ovaj stav potvrdila je i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz koje je rečeno kako ne postoje uvjeti za provođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku.

Istodobno, iz Republičke organizacije obitelji zarobljenih, poginulih branitelja i nestalih osoba RS-a nisu isključili mogućnost da se oko knjiženja vojne imovine u RS-u, a takva objekta su 23, organizira referendum.

Za aktiviranje MAP-a do sada je NATO kao uvjet postavljao jedan od zahtjeva iz Tallinna iz 2009. godine – knjiženje vojne imovine. Hoće li se to i dogoditi, odgovor slijedi najesen.