Published On: Pet, pro 28th, 2012

Ne vjerujem da će Desnica biti eksponent politike SDP-a ni da je Budimir promijenio ekipu

SARAJEVO – Predsjednik SDA Sulejman Tihić jučer je, u kontekstu izlaska iz krize vlasti u Federaciji BiH, pozvao SDP, SBB i ostale da, “ukoliko ne strahuju da će biti poraženi, donesemo odluku o raspisivanju izvanrednih izbora!”
Tihić je kazao da se kriza u FBiH može rješavati samo u okviru Ustava i zakona FBiH, te da parlamentarna većina nije dovoljna, već su nezaobilazne institucije predsjednika i potpredsjednika FBiH.
– HDZ neće moći ući u vlast bez razgovora s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom i njegovim kolegama. Očito da olako obećana brzina ne ide tako brzo, poručio je Tihić na novogodišnjoj konferenciji za novinare. 

Bio zatečen

Predsjednik SDA osvrnuo se jučer i na odluku predsjednika FBiH da povuče odluku o razrješenju Desnice Radivojevića s mjesta dopremijera i ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije. Kazao je kako je s Budimirovom odlukom bio upoznat i prije nego je ona službeno i objavljena, te da je njom bio zatečen. Ipak, Tihić je kazao da je predsjednik FBiH donio ovakvu odluku u interesu funkcioniranja Vlade FBiH i  rješavanja krize u BiH.
– Kada je riječ o ovoj odluci i čiji je sad Radivojević, to je pitanje za gospodina Budimira i on bi trebao dati odgovor na to pitanje. Nama je drago što je Desnica kazao da je on, ipak, dao suglasnost da se njegova ostavka aktivira i to je za nas bitno u moralnom i svakom drugom pogledu. Ne vjerujem da će Desnica biti eksponent politike SDP-a, vjerujem da će raditi u skladu s Ustavom, zakonom i interesima građana FBiH. Ne vjerujem ni da je gospodin Budimir promijenio ekipu i da će se na njegovom dnevnom redu uopće naći pitanje smjene ministara iz reda SDA, HSP-a i “Boljitka”, kazao je Tihić.

Zaštita države 

U razgovorima s dužnosnicima EU-a, SAD-a i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice, naglašeno je jučer, SDA je svima dao do znanja da nikada nije i neće blokirati funkcioniranje države BiH, ali će svim sredstvima braniti njezine nadležnosti i institucije te do sada provedene reforme, uključujući i, u znak prosvjeda, napuštanje sjednice Doma naroda.
– Dakle, SDA neće blokirati rad Doma naroda Parlamenta BiH ili bilo koje druge institucije, ali će uvijek blokirati pokušaje njihovog i rušenja demokratskih procesa, zaključio je Tihić, podsjetivši kako u idućoj godini očekuje rješavanje pitanja izmjene Ustava BiH – najmanje u kontekstu provođenja presude “Sejdić-Finci”, izmjene Ustava FBiH u pravcu drukčije organizacije te osiguranja funkcionalnije i jeftinije strukture vlasti, provođenje presude Ustavnog suda BiH u rješavanju pitanja državne imovine, te provođenje presude Ustavnog suda BiH u okviru pitanja cjelovitog uređenja grada Mostara, a ne samo parcijalno i selektivno, što se sada pokušava učiniti.

Piše: Anja Grabovac