Published On: Pet, ožu 29th, 2013

Ne tražimo dužnosti u vlasti, već da nas se tretira kao i druge građane

Želio bih da političari postignu dogovor o svim značajnim pitanjima kako bi opravdali visoke plaće koje primaju – kazao je Dervo Sejdić
Ove godine odluku o Osobi godine u BiH dao je Ocjenjivački sud Večernjakova pečata (sastavljen od članova redakcije Večernjeg lista i organizatora manifestacije), koji su nakon analize protekle godine i uvidom u glasačke kupone donijeli odluku da su 2012. obilježili Jakob Finci i Dervo Sejdić. Pokretanje pitanja statusa nacionalnih manjina u BiH zapravo je pokrenulo i pitanje položaja konstitutivnih naroda u državi. U prvom redu, tu se misli na Hrvate, kojima je sada presuda ‘Sejdić – Finci’ vjetar u leđa za rješavanje pitanja zaštite jednakopravnosti i konstitutivnosti u Bosni i Hercegovini. U današnjem izdanju Večernjeg lista donosimo intervju s pobjednicima Večernjakova pečata, Dervom Sejdić i Jakobom Finci.
• Kako ste doživjeli priznanje Večernjakov pečat za Osobu godine u BiH i što ono za Vas znači?
SEJDIĆ: Prije svega, želim zahvaliti redakciji Večernjeg lista što me je nominirala za ovo prestižno priznanje. Da ću biti i izabran za Osobu godine, vjerujte nisam očekivao, naročito kada sam vidio listu nominiranih, iako sam bio svjestan svog uspjeha u Strasbourgu i značaja te presude. Onog trenutka kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović prozvao mene i kolegu Fincija i objavio da smo mi Osoba godine proradile su emocije, vrlo teško ih je opisati. Dalo se to primijetiti i u mom obraćanju skupu, glas mi je drhtao, obuzela me trema, ali sam eto smogao snage da izgovorim riječi zahvalnosti. Ovo zaista veliko priznanje u istom trenutku za mene znači i čast i obvezu. Čast, jer malo je Bosanaca i Hercegovaca koji dobiju ovo priznanje, a obvezu da to svojim budućim rezultatima rada i dalje potvrđujem.
FINCI: Nekoliko godina sam preko televizije pratio Večernjakov pečat, a ove godine sam prvi put i bio nazočan toj manifestaciji koja je bila veličanstvena i organizirana bez greške, uz vrlo visoku kvalitetu sudionika. Večernjakov pečat je pružio sat i pol dobrog i zanimljivog programa. Dobro je što u BiH postoji Večernjakov pečat, kao dodjela priznanja koja su u neku ruku “glas naroda”. Vjerujem da nakon ovogodišnje dodjele Pečata u BiH nije bilo nikoga tko nije rekao da su oni koji su ih dobili to i zaslužili.
 
Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.