Published On: Sub, ožu 30th, 2013

'Ne smijemo se prepustiti pesimizmu ni gorčini jer su to đavolske napasti'

Blagdan Uskrsa, najvećeg kršćanskog praznika, treba biti poticaj da se obnovi vjera i ojačaju istinske vrijednosti na kojima valja temeljiti ljudski život, poručio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.
 
U svojoj je uskrsnoj poslanici kardinal Puljić podsjetio kako je novi papa Franjo odmah nakon što je izabran svjedočio optimizam koji proistječe upravo iz vjere i ljubavi prema čovjeku koju je Isus ostavio u poslanje. Ta vjera i ljubav daju smisao našem životu. Jasno nam je poručio da se ne smijemo prepustiti pesimizmu ni gorčini jer su to đavolske napasti. Kršćanin živi radosno vjeru koja je utemeljena na uskrslome Kristu, kazao je vrhbosanski nadbiskup.
 
Kardinal Puljić posebice je upozorio kako je u današnjem vremenu opasan sekularizam koji se čovjeku nameće u ime demokracije jer on, kako je ustvrdio, relativizira prirodne zakone te ugrožava identitet ljudskog bića.
 
Uskrsno svjetlo, kako je kazao kardinal Puljić, stoga treba poslužiti za jačanje životnog uvjerenja kojim će se izgrađivati javno mnijenje, društveno uređenje i čovjekovo dostojanstvo.