Published On: Sri, lis 27th, 2021

NE RADIKALIZIRAJTE NAM SABINU! Liderica Naše strane danas je bila neprepoznatljiva. Ako i nju izgubimo gotovo je s BIH…

„Danas nemam sumnje da je plan gospodina Palmera za Bosnu i Hercegovinu opasan i destruktivan. Ne želim špekulisati o njegovim motivima. Plan je opasan i pogrešan i za cilj može imati kratkoročno – zatvaranje OHR-a, nastavak “strukturalnog dijaloga” sa Dodikom i pristajanje na oduzimanje nadležnosti državi BiH, donošenje odluka o Bosni i Hercegovini u Zagrebu i Beogradu – i u konačnici raspad Bosne i Hercegovine“, upozorila je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

„Prije nego se sastane sa bilo kim u Bosni i Hercegovini – gospodin Palmer bi se morao oglasiti o njegovom dopisu koji je procurio a koji tretira ciljeve njegove prethodne ali i naredne posjete BiH iz kog se jasno vidi da ne planira vršiti bilo kakav pritisak na najdestruktivnije snage – dapače, oni su njegovi primarni sugovornici.

Napomena: Predstavnici Srba i Hrvata su za Sabinu Ćudić destruktivne snage, pregovore sa SDA ona ne naziva komunikacijom Palmera sa destruktivnim snagama.

Američka administracija bi se morala ograditi od gospodina Palmera – čiji je angažman, kako sada to i dokumenti dokazuju – duboko kompromitiran“, dodala je Ćudić.

Gdje je kompromitiran? U SDA medijim? U Sarajevu? U autarkiji od poludruštva? Je li Ćudićlka uopće poznaje bilo većine građana BIH? Smatra li Palmera tek Bidenovim poslanikom poslanim da ispunjava želje Bošnjaka u BiH? I je li to ta građanska platforma inkluzivnosti koju je Naša stranka osmislila za cijelu BIH? Gdje je u cijelom proglasu Naše stranke osjećaj za građane BIH koji nisu Bošnjaci?

Osvrnula se i na sutrašnji Kongres gdje će biti posebna saslušanje o američkom angažmanu na Balkanu.

„Sutra je prilika da se problematizira američka pozicija o Sankcijama za Dodika, odnosu sa OHR-om, Izbornom zakonu i opredjeljenosti SAD-a za teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Iznošenje ove vrste informacija s razlogom nije ustaljena praksa i nije vrsta senzacionalizma koji podržavam.

Ali, ozbiljnost situacije sa kojom se suočava Bosna i Hercegovina, mislim da zahtijeva urgentno angažovanje i reakcije. Pozivam kolege kojima je stabilnost i perspektiva regiona cilj – da se u svrhu ovog cilja oglase, angažuju i upute američkoj administraciji protest protiv ovakvog donošenja odluka vezanih za BiH i Balkan“, pojasnila je Ćudić na društvenim mrežama.

Potpredsjednica Naše stranke prisjetila se i prvog susreta s Palmerom.

„S gospodinom Palmerom sam se susrela u Washingtonu u aprilu 2019. godine, uvečer, na prijemu nakon panela na kom sam bila govornica zajedno sa gradonačelnikom Prištine, Shpendom Ahmetijem, tada članom pregovaračkog tima Kosova.

Naš razgovor je već nakon nekoliko minuta postao neprijatan kada sam ga direktno pitala je li   svjestan implikacija njegove podrške (potencijalno i autorstva) ideje razmjene teritorije između Kosova i Srbije.

Ranije taj dan službenik ambasade Srbije u Washingtonu, uz pretpostavku da znam više nego što sam u tom momentu znala – mi je rekao da je dogovor postignut, traži se adekvatan, i po Trumpovu administraciju povoljan momenat da se taj dogovor prikaže kao historijski.

U razgovoru sa gospodinom Palmerom nam se pridružila Vlora Citaku, u tom momentu ambsadorica Kosova u Washingtonu. Svjedočeći eskalaciji neslaganja sa Palmerom, u njegovu odbranu – nervozno me je pitala zašto se miješam u dogovor koji trebaju postići Kosovo i Srbija? Odgovorila sam joj da su katastrofalne implikacije takvog dogovora po Bosnu i Hercegovinu neupitne, ali i za čitav Balkan. Naredni dan smo Citaku i ja trebale imati zajednički sastanak u National Security Council. Agenda je promijenjena u zadnji momenat – informisana sam da ću nakon mog izlaganja izaći prije nego briefing o Kosovu počne. Moje obraćanje odnosilo se na sigurnosne prijetnje vezane za nastavak podilaženja destruktivnim desničarskim snagama.

Plan razmjene teritorije Srbije i Kosova zaustavila je kosovska opozicija 2019. godine – nadnaravnim angažmanom u Evropskoj uniji i američkom Senatu“, otkrila je Ćudić.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 godina prije

Ma ko ih šiša. Prazan prostor. Samo su potvrdili oni što su naši stari uvijek govorili:,,U Turčina vjera do članaka”. Služe svakom tiraninu i okupatoru i tu se ništa neće promijeniti do Sudnjeg dana.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 godina prije

Već sam pisao o tome. Za ovu ,,ženu” (mada je upitno šta je dotična) i za ,,ljevičare” kao ona, svaki vehabija je moralni autoritet. Kod bošnjačke politike sve je cirkus, ali njihovi ,,ljevičari” su nadmašili sve viceve o Muji i Sulji. Najjače, ujedno i najžalosnije, je kada se ti isti, koji su potomci SS. 13 divizije pozivaju na ,,antifašizam” i partizanski pokret. Mislim da se moji preci u jamama širom Hercegovine, kao i oni koji leže na Tjentištu, okreću u grobovima kada ih ovakvi kao Sabina uzmu u usta.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

A brate nit je za mudraca nit za madraca

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee.
1 godina prije

Hahahahahaha. Neprocjenjiva hercegovačka mudrost. 😁