Published On: Pon, kol 9th, 2021

Ne radi se o optužnicama, već o zamolnicama BiH za pravnu pomoć

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske danas je izvijestilo javnost kako su 6. kolovoza 2021. godine diplomatskim putem zaprimili zamolnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u sklopu vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave RH naglasili su da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako nije riječ o optužnicama nego o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo Bosne i Hercegovine sumnja da je četrnaest državljana Republike Hrvatske navodno počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom Bljesak.

Budući da je zaprimljena veća količina dokumentacije, potrebno je izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljenoga kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći DORH-u.

Prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Ministarstvo pravosuđa i uprave vodit će računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona Republike Hrvatske.

– Zaključno, želimo naglasiti da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela te da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija Bljesak i Oluja, navode iz Ministarstva pravosuđa i uprave RH.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u izjavama je posljednjih dana stao u obranu hrvatskih generala za koje se BiH traži kazneni progon. U govoru na obilježavanju obljetnice VRO-a Oluja u Kninu poručio je da je riječ o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike, a poslije je poručio i da su te zamolnice sabotaža te da je riječ o trovanju odnosa između dviju država.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

– Ne mogu prejudicirati što će Državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem, izjavio je premijer u nedjelju u Sinju dodavši da su te vojne operacije donijele integritet državnog teritorija.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Prije su u nedjelju hrvatske stranke u BiH priopćile da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za “sramotni zahtjev” i pozvali tužitelje da se se umjesto “manipulacija” posvete razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare