Published On: Sri, stu 11th, 2020

Ne promijeni li se Izborni zakon do iduće godine, Federacija prestaje postojati

Kako bismo odgovorili na pitanje „Gdje smo sad i kako dalje“, moramo znati što je bit i što je duh Daytona – izjavio je član Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Ivan Vukoja na panel raspravi povodom 25 godina od Daytonskog sporazuma održanoj u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlukom iz 2000. godine naveo kako je konstitutivnost tri naroda temeljno načelo Ustava BiH, objasnio je Vukoja dodavši da Aneks IV Daytonskog mirovnog sporazuma kao njegov najvažniji dio kaže da je konstitutivnost ne samo temelj Ustava, nego i osnovna ideja, bit svega.

– Sve dosadašnje izmjene Daytona morale su biti u skladu s tim temeljnim načelom, kao što moraju biti i sve buduće izmjene Ustava, Daytonskog mirovnog sporazuma i svih zakona koji operacionaliziraju to načelo moraju biti u skladu s načelom konstitutivnosti tri naroda odnosno s njegovim glavnim načelom, a to je legitimitet zastupanja, kazao je Vukoja.

Izmjene Izbornog zakona u skladu s temeljnim načelom Bosne i Hercegovine, točnije konstitutivnosti, prema Vukojinim riječima trenutno su jedino rješenje iz krize u kojoj se BiH nalazi.

– Ukoliko do rješenja ne dođemo, otvaraju se neke druge opcije kao što je dovođenje u pitanje i samog Daytonskog mirovnog sporazuma. Ako je taj sporazum prekršen na štetu jedne od njegovih potpisnica, onda ta strana ima pravo tražiti povratak na one izvorne pozicije na kojima je taj ugovor bio sklopljen, dodao je.

Na pitanje novinarke koji bi bio prijelomni trenutak u kojem bi hrvatski politički predstavnici posegnuli za takvim krajnjim rješenjem, Vukoja je naveo kako se ono može očekivati onda kada bude sasvim sigurno da neće doći do promjene Izbornog zakona.

– Ukoliko se nešto uskoro ne promijeni, očekujemo već početkom iduće godine od hrvatskih političkih predstavnika da traže povratak na stanje prije potpisivanja Daytonskoga sporazuma i zahtjev za novim ugovorom.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>