Published On: Ned, lis 12th, 2014

Ne priznajemo rezultate izbora, tražimo poništenje i kaznenu odgovorost SIP-a

Javnosti je, navodi ova stranka, poznato da je zbog javašluka u organizaciji službi za izdavanje osobnih dokumenata došlo do ogromnog zastoja u radu ovih službi. Svi smo se nagledali redova pred šalterima CIPS-a i svjedoci smo da se osobne karte čekaju više mjeseci

Zbog različitog tumačenja prava na glasovanje građana kojima su istekla osobna dokumenta u BiH, davanja prava glasa nekim građanima, a vraćanja s birališta većine građana, Komunistička partija neće prihvatiti rezultate zbora 2014. godine.

– Nakon upozorenja i očitih manipulacija stranaka na vlasti s biračkim odborima tijekom predizborne kampanje, otvaranje glasačkih mjesta za izbore 2014. godine počinje skandalom. Na nekim biralištima povjerenstva prihvaćaju glasovanje građana kojima su istekle osobne karte uz predočenje potvrde o predaji za zamjenu i stare osobne karte, a na većini vraćaju ljude s birališta – ističe Komunistička partija.

Javnosti je, navodi ova stranka, poznato da je zbog javašluka u organizaciji službi za izdavanje osobnih dokumenata došlo do ogromnog zastoja u radu ovih službi. Svi smo se nagledali redova pred šalterima CIPS-a i svjedoci smo da se osobne karte čekaju više mjeseci.

– Sad vidimo da ovo nije slučajno. Osim skandaloznih i neprihvatljivih čekanja u redovima građani su imali drugi niz teškoća zbog isteka osobnih dokumenata. Tijekom predizborne kampanje iz Centralne izborne komisije dobili smo usmeno tumačenje da će građani kojima je istekla osobna iskaznica imati pravo glasa uz predočenje potvrde da su uputili zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.

Tjedno izborno jutro je osvanulo s nejasnom perspektivom desetinama tisuća građana hoće li imati pravo glasa, smatra Komunistička partija.

“Znajući kako su stranke na vlasti već izmanipulirale sastav biračkih odbora”, Komunističkoj partiji je “jasno kome će biti omogućeno glasovanje, a kome ne”.

Iz tog razloga Komunistička partija se obraća javnosti BiH s “jasnom porukom: nećemo prihvatiti rezultate lažiranih izbora i krenut ćemo u borbu koja će značiti i građansku pobunu ukoliko se legalizira očigledna izborna krađa.”

Komunistička partija zahtijeva od nadležnih tužiteljstava, policije, organa SIPA i OSA, da odmah pokrenu istragu protiv odgovornih osoba u Centralnoj izbornoj komisiji, te da članovi kazneno odgovaraju zbog nesagledive štete koju čine društvu.

Poziva međunarodnu zajednicu da podrži njene zahtjeve i “ne prizna rezultate izbora koji se režiraju i lažiraju na ovako sraman i skandalozan način”.

– Zahtjev upućujemo još dok ne znamo kakva će biti odaziv i rezultati izbora s jasnom porukom da ćemo svim raspoloživim sredstvima ustati protiv kriminalaca u državnim službama koje su suspenodovale svojim građanima i ono temeljno pravo & ndash; birati i biti biran. Do smrti fašizmu i do slobode narodu – saopćila je Komunistička partija.

(Fena / md)