Published On: Tue, Sep 29th, 2015

NE PRIHVAĆAJU SMANJENJE PLAĆE Sindikat BHRT-a poziva da se bolje skuplja RTV namet na njihovu propagandu


Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u izražava zabrinutost zbog loše financijske situacije BHRT-a, te odbacuje i ne prihvaća ni nagovještaje UO BHRT-a o mogućem smanjenju plaća za radnike, jer smatraju da radnici ne snose odgovornost za situaciju u kojoj se firma nalazi.
Zabrinutost su izrazili na devetoj sjednici na kojoj su analizirali aktualnu situaciju u BHRT-u, kao i niz bitnih pitanja za radno-pravni položaj zaposlenika BHRT-a.
Najavili su da će Sindikat i dalje pratiti razvoj situacije u BHRT-u te djelovati u skladu sa zakonom.
Jedan od zaključaka sa sjednice je da Sindikat podržava napore Poslovodstva BHRT-a o pronalaženju trajnog rješenja uspostave sistema naplate RTV takse u Javnom RTV sistemu BiH.
– Još jednom apeliramo na Vijeće ministara kao i Parlamentarnu skupštinu BiH da pronađu dovoljno političke volje i zajedno postignu dogovor u provođenju Zakona o javnom RTV sistemu i rješavanju problema prikupljanja RTV takse, kao i završetku procesa digitalizacije, omogućavajući time odgovarajuću unutarnju reorganizaciju i na adekvatan način rješavanje svih pitanja iz radnog odnosa radnika BHRT-a. Zbog jako loše financijske situacije u našoj kući, UO Sindikata smatra da je odlazak predstavnika BiH na Eurosong 2016., ukoliko bi bio financiran iz sredstava BHRT-a, u ovom trenutku nepotreban – navedeno je u priopćenju Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.