Published On: Čet, stu 1st, 2018

NE PADA ŠEPIĆEVSTVO DALEKO OD SDABLA: Naše je pravo da postavljamo Hrvatima Hrvate, a ne njihovo..

Povodom rasprave u javnosti i najava da će CIK donijeti „neustavnu odluku“ povodom izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, smatramo da će Ustavni sud BiH dati konačnu ocjenu o primjeni popisa iz 2013. ili popisa iz 1991. godine, priopćeno je iz Press službe Nezavisnog bloka.

“Međutim, jasno je da čak ni primjena popisa iz 2013. ne bi mogla spriječiti izbor Hrvata iz kantona s bošnjačkom većinom, jer je to ustavna odredba i nije vezana za pitanje popisa. Kada je u pitanju primjena popisa stanovništva, napominjemo da Izborni zakon BiH uređuje pitanje procedure provođenja izbora u BiH, a ne može uređivati strukturu pozicija i institucija za koje se izbori vrše. Da je tome tako, potvrđuje i činjenica da je 2013. Izborni zakon morao biti prilagođen tekstu Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS, kada su u pitanju nazivi jedinica lokalne samouprave, inače izbora ne bi ni bilo. Tada su bila u pitanju samo imena općina, a sada ustavna odredba Federacije. Napominjemo da je član SIP-a Stjepan Mikić, koji danas tvrdi suprotno, bio najglasniji u tvrdnji da je Izborni zakon neustavan bez prilagođavanja entitetskim zakonima iz RS-a. Za institucije u Federaciji BiH referentan je Ustav Federacije BiH. U njemu je jedini referentni popis stanovništva onaj iz 1991. godine, a ne ”posljednji popis stanovništva” kako se u pojedinim zakonima za državnu razinu vlasti navodi. No, taj dio diskusije ćemo vjerojatno morati tjerati do Ustavnog suda BiH.

Ono što je drugi važan segment svega toga jeste da čak ni primjena popisa iz 2013. godine ne može zabraniti izbor Hrvata iz USK, KS, BPK, ZDK i TK ako izabranih Hrvata u kantonalnim skupštinama ima. Naime, ako sagledate Nacrt odluke o određivanju broja izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona koji je prije par mjeseci iscurio u javnost, a što će vjerojatno biti vodilja vladajuće većine u SIP-u koju kontroliraju Dodik i Čović, upozoravamo da takva Odluka može sadržavati samo “preliminarni broj izaslanika”. Dakle, takva Odluka, bez obzira koji popis bio u primjeni, može samo preliminarno izaslanike rasporedit po popisu. U finalnoj primjeni, SIP mora preliminarni raspored prilagoditi svakom slučaju gdje zastupnik iz reda jednog od konstitutivnog naroda bude izabran u kantonalnu skupštinu, a da isti nije ”planiran” preliminarnim rasporedom”, stoji u saopćenju Nezavisnog bloka.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare